Radnicima Metalca isplaćene dvije plate, iako su obećane tri

Time je i djelimično ispunjeno obećanje prvog čovjeka Nikšića, Veselina Grbovića
1 komentar(a)
Metalac štrajk Vlada, Foto: Zoran Đurić
Metalac štrajk Vlada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.04.2014. 14:46h

Radnici nikšićkog Monatavar Metalca, nakon mjeseci protesta konačno su primili plate. Ali umjesto tri, koliko im je obećano prošle sedmice u Podogorici tokom petodnevnog kampovanja ispred Vlade, dobili su jednu manje, odnosno prosjeku oko 1.000 eura.

"Da bi prekinuli onaj sramni štrajk u Podogorici imali smo garancije da će se obezbijediti sredstva od 150.000 eura, što znači da bi radniku imali po 1.500 eura. Nažalost, taj dogovor je samo djelimično ispoštovan. Odnosno obeznijeđena su sredstav od 110.00 hiljada što znači da smo primili plate za 5. i 6. mjesec prošle godine“, kazao je Dragan Koprivica, ispred radnika.

Time je i djelimično ispunjeno obećanje prvog čovjeka Nikšića, Veselina Grbovića, koji se tokom razgovora u Vladi, jedini našao da radnicima garantuje novac do kraja ove sedmice. U međuvremenu zbog zakonskih ograničenja nije bilo jasno kako će i ko isplatiti novac radnicima, ali je problem riješen tako što je upravo vlasnik Montavar Metalca, Nikola Furundžić, podigao kredit i založio dio opreme kod Prve banke.

„Furundžić je to završio. On je potpisao sve te papire za kredite, kao i da zalaže imovinu. Mada mi naprosto mislimo da on ne zalaže njegovu nego našu imovinu, jer mi od početka govorimo da je njegovo vlasništvo ovdje vrlo diskutabilno i ne znamo u kom je svojstvu, ali hajde“, kazao je Koprivica pomirljivim tonom.

Radnici su tako na kratko oduhnuli. Ipka čeka ih prava borba za opstanka firme u koju, poručuju, čvrsto vjeruju.

„Na tim razgovorima oni su rekli da je Metalac potreban Croj gori. Ovo je sad za nas prakticno jedna infuzija, a čim prođu praznici mi sa maksimalnom aktivnošću idemo da spasimo što se spasiti može jer vjerujemo u budućnost fabrike“, zaključio je Koprivica.

Zaposlenima se sada duguje deset zarada, a radni staž im nije povezan skoro dvije i po godine

Bonus video: