Radnička partija podržala radnike Željezare

Željezara, uprkos neuspjelim privatizacijama predstavlja veliku vrijednost i fabriku koja se može revitalizovati i ponovo biti zamajac oporavka industrije i privrednog života u Nikšiću, smatra Vučinić
84 pregleda 1 komentar(a)
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.04.2018. 07:54h

Radnička partija pružila je podršku radnicima Željezare Tosčelik kojima prijeti otkaz, kao i Sindikatu te kompanije, uz napomenu da sadašnja dešavanja za njih ne predstavljaju iznenađenje jer je „sve od samog početka nagovještavalo da je firma Tosjali Holding došla nekim drugim poslom u Crnu Goru, a da im je proizvodnja čelika samo bila uzgredni posao“.

„Prosto je neshvatljivo i nemoguće da sa tako malim brojem radnika i postrojenjima u Čeličani i Kovačnici koja su gotovo nova i u odličnom stanju, da se može poslovati sa tolikim gubicima. Postoje dvije mogućnosti: jedna je da su totalne neznalice i da ne umiju da proizvode i da prodaju čelik, ili što je mnogo vjerovatnije, da friziranim napumpavanjem i prikazivanjem gubitaka žele da pokažu da je fabrika ekonomski neodrživa sa ciljem njenog zatvaranja i sa namjerom da je isijeku u staro gvožđe, kako su već i počeli, a da ostave samo fiktivnu firmu koja će im trebati za finansijske malverzacije, ili konkretnije rečeno pranje novca, kao što su to radili od samog početka“, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić.

Oni su, kako je poručio Vučinić, osim deklarativne ponudili i podršku u organizaciji eventualnih protesta, naglašavajući da Željezara, uprkos neuspjelim privatizacijama „predstavlja veliku vrijednost i fabriku koja se može revitalizovati i ponovo biti zamajac oporavka industrije i privrednog života u našem gradu“.

„Ako Turci ne znaju da rade, neka vrate Željezaru državi Crnoj Gori, a novac koji su dali će im biti vraćen jer se vrlo brzo može vratiti iz profita koji bi se ostvario domaćinskim upravljanjem i radom u fabrici. Radnička partija nudi svaku pomoć radnicima Željezare i poziva ostale sindikate i radnike iz drugih preduzeća na radničku solidarnost i otpor progonu radnika Željezare“, poručio je Vučinić.

Nikšićki metalurzi su za petak, 27. april, najavili jednosatni štrajk upozorenja zbog nove sistematizacije po kojoj će u Željezari 17 stalno zaposlenih radnika ostati bez posla.

Bonus video: