Regionalni vodovod: Prvi slučaj da mediji dobiju izvještaj od DRI prije subjekta

"Stav RV je da mediji ne mogu biti nekada dobrodošli, a nekada ne za plasiranje informacija, u ovom slučaju lažnih od strane kolegijuma DRI"
763 pregleda 0 komentar(a)
Regionalni vodovod: Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Regionalni vodovod: Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Sa stavom Kolegijuma Državne revizorske institucije o tome da mediji nisu mjesto da se iznose revizorske informacije, bili bismo potpuno saglasni, da ne dolaze krajnje zadocnjelo, jer podsjećamo da je 2017. godine nezvanični „PR” DRI medijima dao lažne informacije pokrećući kampanju protiv Regionalnog vodovoda o čemu imamo jasne dokaze, navodi se u odgovoru Regionalong vodovoda na jučerašnje saopštenje Državne revizorske institucije.

Kako navode, tokom perioda kontrole DRI imali su "još dva medijska pritiska pokrenuta od istih osoba", na koje Regionalni vodovod, dodaju, nije odgovarao, već je strpljivo, dokumentacionom osnovom i zvaničnim dopisima tražio zaštitu poslovnog i ličnog integriteta i utvrđivanje istine.

"Sada bi, međutim, revizor da se mediji isključe iz utvrđivanja istine. Više je nego skandalozno pokrenuti neutemeljenu kampanju, „udariti” na jedno od najuspješnijih državnih preduzeća, lični integritet Upravnog odbora i menadžmenta iznošenjem neistina, i onda predložiti da se to zaboravi. Vrlo simptomatično. Regionalni vodovod, pak, nema ništa protiv javnog iznošenja svih informacija u skladu sa politikom transparentnosti. Zašto odjednom kolegijum DRI sada bježi od medija? Dakle, prvo su javno oblatili jedno uspješno preduzeće, i sada bi da isključe medije da se ne sazna istina. Najbolji dokaz nestručnog i nerevizorskog političkog pamfleta je upravo 15 stranica uvoda izvještaja kolegijuma DRI, koji je pisan sa očiglednom ličnom ostrašćenošću, namjerama medijskog spinovanja i nekim očiglednim političko/biznis ciljevima", ocjenjuju u Regionalnom vodovodu.

Tvrde da za 15 godina rada DRI, Regionalni vodovod je prvi slučaj čiji je izvještaj o reviziji najprije dostavljen medijima, pa tek onda Vodovodu i ostalim nadležnim subjektima "što je kažnjivo i po samom Zakonu o DRI, a suprotno revizorskoj etici."

Povezani članci

17. Oktobar 2019.

DRI: Regionalni vodovod dovodi javnost u zabludu

"Regionalni vodovod posluje u potpunosti u skladu sa zakonima i to je činjenica sa kojom su upoznati svim nadležni organi u zemlji i relevantne međunarodne institucije. Kao uspješan privredni subjekt i jedan od motora razvoja turističke privrede, uvijek je bio predmet interesovanja medija, a uvjereni smo da će tako, na naše zadovoljstvo, ostati i ubuduće.

Stav RV je da mediji ne mogu biti nekada dobrodošli, a nekada ne za plasiranje informacija, u ovom slučaju lažnih od strane kolegijuma DRI.

Kad je već otvorio javnu raspravu, dobro bi bilo da DRI objasni zašto se sada pravda da 'nije nadležan da optužuje' a u prvih 15 strana revizorskog izvještaja, potpuno neosnovano (što smo i pokazali) i ne radi ništa drugo do istovremeno optužuje i javno presuđuje. Stoga, apsolutno pozdravljamo činjenicu da je kompletan revizorski izvještaj objavljen na sajtu DRI. Sada konačno cjelokupna javnost, naročito stručna, ima mogućnost da se uvjeri u našu tvrdnju - da će taj izvještaj ostati zabilježen u analima kao dokument kako nikada ne bi trebalo da radi revizor, a kamoli tako važna i nezavisna institucija kao što jeste i treba da bude DRI", zaključuje se u reagovanju Regionalnog vodovoda.

Bonus video: