Revizori Telekoma 2010. godine upozorili na moguću kaznu

Revizori su tada kazali da se ne može predvidjeti kako će se krajnji rezultati istrage odraziti na finansijske izvještaje
56 pregleda 0 komentar(a)
Telekom, Foto: Vesko Belojević
Telekom, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.01.2012. 16:12h

Revizori finansijskih izvještaja Crnogorskog telekoma prošle godine obavijestili su Odbor direktora i akcionare da je Vrhovno državno tužilaštvo 2007. godine zaključilo da nema ničeg spornog u lažnim ugovorima Mađar Telekoma kojima je, kako je utvrđeno istragom u Americi, podmićena sestra najvišeg funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom i još najmanje dvojica vladinih predstavnika u upravi Telekoma Crna Gora.

Dodaje se da je vrhovni državni tužilac 2010. godine ipak počeo ispitivanje aktivnosti kompanije u tim poslovima, kao i da su američke i mađarske vlasti počele svoje istrage u vezi sa sumnjivim ugovorima u Crnoj Gori.

Revizori su tada kazali da se ne može predvidjeti kako će se krajnji rezultati istrage odraziti na finansijske izvještaje i rezultate poslovanja.

"Institucije nam mogu nametnuti krivične i građansko-pravne sankcije, uključujući novčane kazne, dodatne izmjene naše poslovne prakse i prakse postupanja u skladu sa zakonima", stoji u Izvještaju revizora Crnogorskog telekoma za 2010. godinu.

Podmićivanje preko četiri lažna ugovora

Revizori su sa pravom upozorili upravu i akcionare Telekoma na potencijalne konsekvence, jer je tokom 2011. godine ugovorom o poravnanju Dojče telekom grupe i američkih državnih organa predviđena kazna od 95 miliona američkih dolara, jer je utvrđeno da su tri direktora Mađar telekoma, koji posluje unutar njemačkog koncerna, omogućili da se od novca kompanije podmiti sestra “najvišeg vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom”, kao i još najmanje dva državna službenika iz uprave.

Podmićivanje je, kako navode, obavljeno preko četiri lažna ugovora

Podmićivanje je, kako navode, obavljeno preko četiri lažna ugovora o konsultantskim uslugama.

Vujović: Da se sve razjasni

Vujica Lazović kazao je “Vijestima” da je za Vladu “veoma značajno” da se sva pitanja u vezi sa slučajevima podmićivanja i korupcije u procesu privatizacije Telekoma do kraja razjasne.

"To je sada u nadležnosti tužilaštva, a ne Vlade. Svakako da se Mađar telekom, kao i Dojče telekom grupa, moraju time pozabaviti i sve okolnosti do kraja razjasniti", naveo je Lazović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: