SDP: Plaćanje struje za CEAC je enormno rasipništvo

SDP neće neće dozvoliti da fakture za struju strane kompanije, koja je godinama preko KAP-a izvlačila novac iz Crne Gore padnu na leđa poreskih obveznika
19 komentar(a)
skupština SDP poslanici, Foto: Savo Prelević
skupština SDP poslanici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2013. 17:00h

Ideja da građani Crne Gore plaćaju struju koju je potrošila Centralno-aluminijumska kompanija (CEAC) predstavlja enormno rasipništvo novca koje ni mnogo bogatije zemlje ne bi izdržale, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

SDP, kako su poručili njeni predstavnici, neće podržati rebalans budžeta koji to predviđa i neće dozvoliti da fakture za struju strane kompanije, koja je godinama preko Kombinata aluminijuma (KAP) izvlačila novac iz Crne Gore padnu na leđa poreskih obveznika.

"Umjesto pomenutog rasipništva, SDP će istrajati u stavu da Elektropriveda (EPCG) mora platiti svaki cent poreza i doprinosa koje duguje državi. Što se SDP-a tiče, to nije za pregovaranje sa bilo kojim političkim činiocem u Crnoj Gori, bez obzira na posljedice koje neizglasavanje rebalansa može da izazove", saopšteno je iz SDP-a.

Svaki biznis je Crnoj Gori potreban samo ukoliko, kako se dodaje, obezbjeđuje razvoj, ali ne i kada za posljedicu ima potpuno uništavanje javnih finansija.

Sjednica Skupštine na kojoj će biti raspravljano o Predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu zakazana je za 1. avgust.

Vlada bi rebalansom budžeta trebalo da riješi dužničko povjerilačke odnose između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i države u iznosu od 61 milion eura.

Vlada bi rebalansom budžeta trebalo da riješi dužničko povjerilačke odnose između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i države u iznosu od 61 milion eura

Ministarstvo finansija nedavno je zaključilo kreditni aranžman od 60 miliona EUR sa Dojče /Deutsche/ i Erste bankom, kako bi obezbijedili novac za izmirenje obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija.

Krediti su obezbijeđeni na tri godine, uz grejs period od 18 mjeseci i fiksnu kamatnu stopu od 6,42 odsto.

Radi se o garancijama za koje je Vlada žirirala vlasniku KAP-a, Centralno evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) Olega Deripaske, krajem 2009. godine. Taj kredit je trebalo da se počne vraćati 2016. godine u tri jednake polugodišnje rate.

Na ime garancija prošle godine je vraćeno 23,4 miliona eura Dojče banci.

Bonus video: