Sindikalci Port of Adria: Zatražićemo pravdu i od Katnića i od Strazbura

Prema navodima, radnici ovog preduzeća “prevareni su od svih”- Vlade Crne Gore, kompletnog Savjeta za privatizaciju i poslanika Skupštine Crne Gore koji su u decembru 2013. glasali za privatizaciju ove kompanije čijI je većinski vlasnik turski Global Poerts holding
2508 pregleda 0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić

Sindikalna organizacija zaposlenih (SOZ) u AD Port of Adria (PoA) objavila je danas da će zaštitu imteresa svog članstva zatražiti u Strazburu zbog “niza nepravdi kojima su izloženi od 2009. i podjele nekada jedinstvene Luke Bar, pa do dan danas”.. Iz SOZ traže da Specijalni Državni tužilac razmotri cijeli tok privatizacije kompanije i vođenja sudskih sporova radnika protiv kompanije “jer osim nas zaposlenih, time je znatno je oštećen i budžet Crne Gore”.

Prema istim navodima, radnici ovog preduzeća “prevareni su od svih”- Vlade Crne Gore, kompletnog Savjeta za privatizaciju i poslanika Skupštine Crne Gore koji su u decembru 2013. glasali za privatizaciju ove kompanije čijI je većinski vlasnik turski Global Poerts holding.

Sindikalci tvrde da se nakon privatizacije nije unaprijedio ekonomski razvoj, da su zarade u PoA niže za oko 20 posto u odnosu na AD Luka Bar; kao i da rade često “fizički komplikovanije i rizičnije poslove od njihovih”.

-AD Luka Bar dobija nove poslove u posljednjih nekoliko mjeseci, a PoA ih gubi. Zaposleni u PoA se opravdano brinu za dalju egzistenciju ako se ovaj trend nastavi-piše u dopisu sindikalaca.

U dopisu “Vijestima” koji potpisuje predsjednik SOZ PoA Zoran Martinović, navodi se da su radnici ovog lučkog operatera prevareni i od pravosudnog sistema Crne Gore “i na kraju i od kompanija kojoj je omogućeno da se prema nama ponaša onako kako sr ponaša”.

-Nas radnike najviše boli što su nas oštetili oni koje mi finansiramo svojim zaradama-Vlada, sudstvo i poslanici. Obavještavamo javnost Crne Gore i naše članove da ćemo nastaviti da se borimo za svoja prava i da ćemo pravdu na kraju morati da potražimo u Strazburu, a to znači da će teret i troškove prevare zaposlenih u PoA platiti građani Crne Gore-piše u ovom dopisu.

Nakon podjele jedinstvene luke, ovo preduzeće je 2009. imalo 1.111 zaposlenih, kada je privatizovano 2014. bilo je oko 580, “a danas je ispod 300 zaposlenih, dok nedostaje i radnika i rukovalaca mehanizacije. -Ovo je loša privatizacija i za budžet Crne Gore, jer je preko 750 ljudi koji su uplaćivali doprinose 2009. sada na teretu budžeta -prevremena penzija,biro rada-tehnološki viškovi, dobrovoljni odlasci. Za ovih deset godina primljeno je jedva 20 radnika, uglavnom za rad u administraciji. Sindikalci SOZ podsjećaju da je Vlada u januaru 2014 “na osnovu samo jedne validne ponude” prodala većinski paketa akcija AD Kontejnerski terminal i generalni tereti “za mizernih osam miliona eura, dva miliona manje nego što je procijenjena vrijednost famozne Limenke”.

-Na burnu reakciju javnosti i radnika, članovi Savjeta za privatizaciju su tvrdili da je cijena prodaje niska zato što je kupac ponudio odličan investicioni program, a i da je sastavni dio Ugovora o kupoprodaji akcija i Kolektivni ugovor (KU) Luke Bar, koji je veoma povoljan za zaposlene i da nema razloga za zabrinutost. I poslanici Skupštine Crne Gore su svoje glasanje pravdali navodima da je to dobra privatizacija i da će se KU kao najbolji u državi poštovati u naredne tri godine, a da će u slučaju njegovog kršenja, država raskinuti ugovor o kupoprodaji akcija i proglasiti ga ništavnim. Ubrzo nakon preuzimanja kompanije, bilo je jasno da je KU mrtvo slovo na papiru, jer ga novi vlasnik nije poštovao ni u jednoj tački, čak ni u sprovođenju socijalnog programa. Zaposleni su od tadašnjeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića i Vlade zatražili da uzmu aktivno učešće u rješavanju spora i zaštite radnička prava. Novi vlasnici su vješto opstruisali razgovore sa sindikatima po ovom pitanju, dok su branitelji naših interesa-(ministar i Vlada-deklarativno tvrdili da se mora poštovati potpisano-nastavljaju sindikalci PoA.

Oni dodaju da je zato veliki broj zaposlenih tužio novog vlasnika zbog nepoštovanja KU. Osnovni sud Bar “vrlo brzo, na osnovu jasnih činjenica” počeo je da presuđuje u korist zaposlenih, “a Viši sud u Podgorici potvrdio je prvu presudu i 16 zaposlenih je dobilo novčanu naknadu za smjenski rad”. -Tada dolazi do čudnog obrta i pod sumnjivim okolnostima, Građansko odjeljenje Vrhovnog suda Crne Gore donosi pravni stav-Su I br. 73-1/17 od 27.03.2017. koji u najkraćem glasi da je KU nevažeći, da je važio samo godinu dana nakon podjele Luke Bar i da je morao biti potpisan od strane poslodavca i sindikata. Zašto Viši sud Građanskom odjeljenju nije postavio nedvosmisleno pitanje: „Da li je KU sastavni dio kupoprodajnog ugovora “ ? Nakon Pravnog stava Vrhovnog suda, mi smo po ubrzanoj proceduri izgubili sve ostale sporove. Umjesto da dobijemo po 15-ak hiljada eura naknade za tri godine, dobili smo da platimo po 1.100 eura sudskih troškova, a još su čekali sa naplatom skoro godinu dana, da bi nam zaračunali i zateznu kamatu i troškove sudskog izvršitelja i tako nas preko stotinu dodatno ponizili-ukazuju sindikalci.

Radnici PoA potom pokreću nove sudske sporove i traže da im se za period od prvog oktobra 2009. do 30. septembra 2010. zarade obračunaju po KU “i u ovim procesima je na početku sve išlo svojim tokom, čak su dvije presude postale pravosnažne “.

-No, i tu dolazi do zastoja u vođenju skoro svih procesa i mi se opravdano pitamo ko je i po kom pravnom osnovu zaustavio sporove? Zašto sudijama isti pravni stav Građanskog odjeljenja Vrhovnog suda nije po automatizmu bio dovoljan da presude u našu korist po ubrzanoj proceduri ili se i tu sprema nova pravna zavrzlama naravno na štetu zaposlenih-zaključuju sindikalci PoA.

Bonus video: