Sindikat CT: Zaposleni u strahu od novih otpuštanja

CT zapošljava se mlađu i jeftiniju radnu snagu, prema kojoj nemaju obavezu isplate otpremnine
54 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 20.02.2011. 16:10h

Sindikat Crnogorskog telekoma, koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata, saopštio je da je uprava kompanije nedavno usvojila program „restrukturalnih i ekonomskih promjena“, čiji je cilj smanjenje zaposlenih za još najmanje 11 odsto.

"Ovo je peti talas otpuštanja tehnološkog viška od 2005, odnosno od dolaska novog vlasnika Dojče telekoma u Crnu Goru, koji je preko Mađar telekoma postao vlasnik 76,5 odsto kapitala ove kompanije", navodi se u saopštenju Rapublički odbor Sindikata Telekoma, povodom sjednice koju su održali u petak.

Od kada su saznali za novi program, kako se navodi, radnici Telekoma su pod stalnim stresom u strahu da će, u nekom novom talasu, biti proglašeni tehnološkim viškom.

Bez posla ostaju stariji, jer su više plaćeni

"Trenutno je u kompaniji ostalo svega oko 30 odsto zaposlenih od onih koji su radili u trenutku privatizacije, dok je preostalih blizu 70 odsto ili oko 1.000 zaposlenih u međuvremenu otpušteno kao tehnološki višak.

Kroz tehnološki višak se, po pravilu, kompanija oslobađa starije radne snage koja je više plaćena, a na njihovim mjestima zapošljava se mlađa i jeftinija radna snaga, koja se prima uglavnom na određeno vrijeme, koju drže u stalnom strahu od otkaza ugovora o radu i prema kojoj nemaju obavezu isplate otpremnine.

Na taj način najprofitabilnija kompanija u Crnoj Gori stiče dodatni ekstra profit, praveći od zaposlenih i njihovih porodica socijalne slučajeve, jer se sa preko 40 godina života na Birou teško može naći novi posao", smatraju u Sindikatu Telekoma.

Takvo ponašanje poslovodstva u Sindikatu smatraju neprimjerenim i nedopustivim, iako su svjesni činjenice da "im je to omogućeno kupoprodajnim ugovorom, ali i neprofesionalnim i neodgovornim odnosom određenih institucija sistema”.

Inspekcija rada omanula

"Ovdje prevashodno mislimo na Inspekciju rada, koja je dozvolila nezakonito ponašanje ovog poslodavca, što je posebno izraženo u periodu od zadnje dvije godine i za vrijeme prošlogodišnjeg štrajka zaposlenih organizovanog zbog proglašenja tehnološkog viška.

Ovo posebno naglašavamo jer je navedena inspekcija, samo u prošloj godini, ostala gluva na više od dvadeset podnesenih inicijativa Sindikata Telekoma, da se obezbijedi zakonitost i poštovanje Kolektivnog ugovora i drugih preuzetih obaveza poslovodstva Crnogorskog Telekoma", navodi se u saopštenju.

Oni navode i da su na nedavno održanom svjetskom kongresu UNI Sindikata govorili o ponašanju Crnogorskog Telekoma, a “preko 2.200 delegata iz 87 zemalja svijeta zauzeli su globalan stav protiv Dojče Telekoma zbog politike dvostrukih standarda koju primjenjuje u Crnoj Gori.

Gašenjem TK centara u svim opštinama dovodi se u pitanje kvalite usluga koje građani plaćaju

"Zato ovim saopštenjem želimo, konkretno i jasno, skrenuti pažnju građanstvu, a posebno nadležnim institucijama, na posljedice i razloge ovakvog ponašanja poslovodstva.

Pored ostalog, nova organizacija podrazumijeva gašenje telekomunikacionih centara u svim opštinama u Crnoj Gori, zbog čega će kvalitetno održavanje servisa za građane i privredu biti dovedeno u pitanje", smatraju u ovom sindikatu navodeći da će se obratiti nadležnim institucijama očekujući od njih konkretnu reakciju.

Oni očekuju i da se, napravi analiza ove ,,najuspješnije’’ privatizacije u Crnoj Gori i da se crnogorskoj javnosti kaže koliko je ova kompanija bila društveno korisna prije privatizacije, koliko je prihoda i koristi donosila državi i budžetu, koliku su korist imali zaposleni i njihove porodice, i građani kroz cijene usluga i sponzorstva, a koliko je to danas nakon 6 godina od sprovedene privatizacije i koliko se svake godine iznose iz naše države kroz profit i zarade menadžmenta.

Bonus video: