Sindikati Vladi šalju predloge: Ako odbije, slijedi referendum i generalni štrajk

"Ne odustajemo od svojih zahtjeva i od odgovora Vlade zavise naši dalji koraci", rekao je Zarubica
115 pregleda 4 komentar(a)
Duško Zarubica, Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Duško Zarubica, Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2018. 17:31h

Ministar rada Kemal Purišić danas je ponovo odbio predloge sindikata o izmjenama nacrta zakona o penzijskom osiguranju, dok su predstavnici oba crnogorska sindikata ostali pri stavu da neće odustati od svojih zahtjeva.

Sindikalci i ministar dogovorili su još jedan sastanak naredne sedmice. Predstavnici sindikata su već najavili da će ukoliko ne bude prihvaćeni njihovi najvažniji zahtjevi pokrenuti prikupljanje potpisa za peticiju kojom bi tražili referendum o ovom zakonu, ali će istovremeno početi i sa pripremama za generalni štrajk.

Ministar je tokom burnog sastanka sa predstavnicima sindikata u jednom trenutku ponudio da povuče sporni nacrt zakona koji otežava odlazak u penziju, ali je kasnije rekao da će Vladi poslati taj svoj nacrt ali i primjedbe sindikata pa "neka ona odluči".

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kazao je nakon sastanka da su dali još jednu šansu socijalnom dijalogu i da je "loptica" sada u dvorištvu Vlade. Kazao je da će Vladi poslati svoje predloge sa obrazloženjima.

"Ne odustajemo od svojih zahtjeva i od odgovora Vlade zavise naši dalji koraci", rekao je Zarubica.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da neće odustati od svojih zahtjeve i da u narednim danima očekuju odgovor Vlade.

Ako dogovor ne urodi plodom, Keković je kazao da slijede inicijativa za referendum o zakonu pa generalni štrajk. On je naveo da ovakav penzioni sistem koji se predlaže ne odgovara ni radnicima ni penzionerima, zbog čega očekuje njihovu podršku u daljim aktivnostima.

Vlada smatra da su za održavanje penzionog fonda i stabilnost vladinih finansija potrebni stroži uslovi za odlazak u penziju, zbog čega predlažu da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova - 40 godina staža i 65 godina života. Ukoliko ne ispunjava ova oba uslova, zaposleni bi mogao otići u nepunu penziju sa 67 godina života i najmanje 15 godina staža, a ranije samo ako ispunjava strože uslove za invalidsku penziju. Takođe, značajno su zaposlenima smanjili koristi od beneficiranog radnog staža i ukidaju računanje radnog staža za koji nije uplaćeno osiguranje (staž na birou rada, povoljniji staž za invalide...), takođe stroži su uslovi za dobijanje prava na porodičnu penziju.

Sindikati su ponudili četiri uslova od kojih, kako najavljuju, neće odustati, a to su da su uslovi za odlazak u penziju 40 godina staža ili 65 godina života, da se za osnovicu obračuna penzije koristi 20 najboljih godina staža po osiguranika, a ne svih 40 godina, kao i da se povećaju najniže penzije na 80 odsto minimalne zarade, odnosno na 55 odsto prosječne zarade kada je u pitanju starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža.

Iz Sindikata su na javnoj raspravi podsjetili da su prije tranzicije, kada je u Crnoj Gori bilo tri puta više zaposlenih nego penzionera, u starosnu penziju odlazilo sa 40 godina staža ili 55 godina života, a da se koeficijent za penziju računao na najboljih 10 godina staža. Tada je prosječna penzija iznosila 85 odsto prosječne plate, a sada je, nakon više izmjena zakona, pala na 55 odsto plate. Smatraju da oko četvrtine sadašnjih zaposlenih ne bi dočekalo odlazak u penziju po novim uslovima, već će svojim uplatama častiti Vladu.

Minimalna starosna penzija sada je 125 eura, a prema predlogu sindikata, na sadašnji iznos minimalne zarade od 193 eura, minimalna penzija bi bila 154 eura. Ukoliko bi se minimalna zarada povećala na predviđenih 250 eura, minimalna penzija bi bila 200 eura. Minimalna penzija na 40 godina staža sada iznosi oko 150 eura, dok bi prema ovom predlogu bila povećana na oko 280 eura.

Bonus video: