Stečaj u "Galenici" zbog poreskog duga od 2,6 miliona

Privredni sud u fabriku ljekova uveo stečaj na zahtjev Poreske uprave
3588 pregleda 3 komentar(a)
“Galenika”, Foto: Galenika Crna Gora
“Galenika”, Foto: Galenika Crna Gora
Ažurirano: 09.07.2019. 19:48h

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić prihvatio je predlog Poreske uprave (PU) i pokrenuo stečajni postupak u fabrici ljekova “Galenika Crna Gora” zbog duga za neplaćene poreze u iznosu od 2,61 milion eura.

Jovanić je za stečajnog upravnika imenovao Veselina Perišića.

Upravnik je, prema informacijama “Vijesti”, još prošle sedmice ušao u fabriku ljekova.

Perišić je upravnik i u stečajnom postupku koji se od sredine 2013. godine vodi u Kombinatu aluminijuma, a do prošle godine je bio stečajni upravnik u nikšićkoj Željezari.

„Vijesti“ su od kraja prošle godine pratile prvo štrajk, a potom višemjesečne probleme Sindikata i preostalih 60-ak radnika fabrike ljekova “Galenika Crna Gora” koji su više puta tražili od premijera Duška Markovića i ministra zdravlja Kenana Hrapovića da učine napor da bi im što hitnije bilo isplaćeno 11 zaostalih neto zarada i doprinosi za penzijsko osiguranje. Tim povodom više puta im je rečeno iz izvršne vlasti da će to pitanje biti riješeno tek nakon dokapitalizacije podgoričke firme od većinskog vlasnika u Srbiji.

Brazilska kompanija EMS kupila je beogradsku “Galeniku” u novembru 2017. godine. Većinski vlasnik “Galenike Crna Gora” sa 75 odsto vlasništva je beogradska firma, dok 25 odsto vlasništva ima crnogorska Vlada.

“Vijesti” su juče kontaktirale predsjednika sindikata “Galenike”Veselina Sekulovića kako bi dobili odgovor na pitanje kolika su sad ukupna potraživanja radnika i da li oni imaju prioritet u naplati potraživanja budući da je najvrednija imovina preduzeća pod hipotekom. Sekulović nije odgovorio na telefonski poziv.

Bonus video: