“Švajcarci” pobijedili, a traže im sudske troškove od dva miliona

Viši i Osnovni sud više od tri godine nijesu uspjeli da riješe pitanje sudskih troškova u predmetu koji je vođen po tužbi klijenata protiv Adiko banke zbog kredita u švajcarskim francima
5432 pregleda 1 komentar(a)
Višegodišnja agonija bez kraja: Sa jednog od protesta klijenata ispred Osnovnog suda, Foto: Zoran Đurić
Višegodišnja agonija bez kraja: Sa jednog od protesta klijenata ispred Osnovnog suda, Foto: Zoran Đurić

Iako je država građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima kod Adiko banke (nekadašnja Hipo Aple Adria banka) omogućila 2016. godine da konvertuju te kredite u eure po uslovima koji su važili na dan kada su sklopljeni, odnosno, sa fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou i bez zatezne kamate, agonija oko 267 klijenta i danas traje, jer nije riješeno pitanje sudskih troškova nastalih u postupku koji su građani vodili protiv banke u Osnovnom sudu.

Viši i Osnovni sud od sredine 2017. godine nijesu uspjeli da zaokruže ovo pitanje, a troškovi u postupku su narasli na blizu dva miliona eura.

Klijenti koji su tužili Adiko banku i faktoring kompaniju Heta (na koju je banka prenijela dio kredita koje nije mogla da naplati) odustali su od tužbe 2016. godine, jer im je zakonom ispunjeno ono što su tražili tužbom, pa je bilo bespredmetno da se dalje vodi sudski postupak. Tužba je podnijeta u maju 2013. godine.

Adiko banka je kredite u švajcarskim francima odobravala 2007. i 2008. godine, a klijentima su kasnije zbog promjene kursa rate značajno uvećane zbog čega su neki sebi oduzeli život.

Osnovni sud je u julu 2017. godine donio rješenje po kome se tužioci (njih 267) obavezuju da banci na ime troškova isplate po 3.751 euro, a umješaču (faktoring kompaniji Heta) 3.079 eura što je bilo ukupno 1,8 miliona eura. Tu presudu je nakon žalbe klijenata Viši sud ukinuo u julu 2018. godine i vratio predmet na ponovno odlučivanje da bi Osnovni sud krajem prošle godine opet presudio da svaki klijent snosi troškove postupka. Opet je uslijedila žalba i klijenata i advokata banke Višem sudu koji u maju ove godine opet ukida presudu Osnovnog suda i vraća mu ponovo predmet.

U posljednjem rješenju Višeg suda u koje “Vijesti” imaju uvid, konstatovano je da “su klijenti izgubili spor zbog odricanja i da zato moraju platiti sudske troškove”.

“Viši sud smatra da prvostepeni sud (Osnovni sud) nije imao u vidu činjenicu da su tužioci odricanjem od tužbe izjavili volju da sud presudom njihov zahtjev odbije, što znači da su u cjelini izgubili parnicu, pa je u tom smislu prvostepeni sud trebalo da cijeni činjenicu da li tuženom i umješaču na strani tuženog pripadaju troškovi postupka. Osim toga, za ukazati je prvostepenom sudu da se odricanjem od tužbenog zahtjeva postupak skraćuje upravo iz razloga da bi se izbjegla obaveza naknade parničnih troškova koji bi nastali u nastavku postupka, što ne znači da su tužioci koji su se odrekli tužbenog zahtjeva oslobođeni obaveze plaćanja troškova koji su nastali do momenta odricanja”, piše u poslednjem rješenju Višeg suda.

Advokati klijenata u izjašnjenju na ovo rješenje, u koje “Vijesti” imaju uvid navode da je ovakav stav Višeg suda neprihvatljiv iz više razloga od kojih je prvi taj što je u toku trajanja sudskog postupka tuženi ispunio zahtjev pa su oni zato povukli tužbu.

“Odredbom člana 156 Zakona o parničnom postupku je propisano da tužilac koji povuče tužbu dužan je da tuženom nadoknadi troškove spora, osim u slučaju kada je do povlačenja došlo nakon ispunjenja zahtjeva. Tužioci su pokrenuli sudski spor protiv tuženog zbog enormnog povećanja kreditne obaveze, pa kad je njegov tužbeni zahtjev ispunjen i njegova obaveza svedena na realnu nametanje obaveze naknade troškova spora obesmislilo bi cijeli postupak”, piše u izjašnjenju na rješenje Višeg suda.

I u regionu klijenti dobijali sporove protiv banaka

U zemljama regiona klijenti su dobijali pravosnažne sudske presude protiv Adiko banke. Vrhovni sud Republike Hrvatske je prošle godine potvrdio presude nižih sudova po kojima je nekoliko banaka koje su odobravale kredite u švajcarskim francima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništavne ugovorene odredbe ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica za švajcarski franak.

Mađarski sud je odbio žalbe Erste i Rajfajzen banke i banke su morale da nadoknade klijentima štetu zbog ovih kredita.

Adiko banka je u Crnoj Gori podnijela incijativu za ocjenu ustavnosti zakona o konverziji, ali je Ustavni sud odbacio.

Ustavni sud ocijenio je da država Crna Gora u periodu kada su odobravani krediti sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima (2006-2008) nije imala adekvatno zakonsko rješenje koje bi potrošače koji su uzimali te kredite zaštitilo od posljedica enormnog rasta švajcarskog franka i neutralisalo rizik koji je, ugovaranjem valutne klauzule, u potpunosti prevaljen na dužnike. Addiko banka je pokrenula arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog konverzije kredita u švajcarskim francima koji je u toku.

Bonus video: