Tivat: Plate manje i za tridesetak procenata

Najviši opštinski zvaničnici zbog zakonskih rješenja koja im idu u prilog, nijesu ni izbliza toliko “dobili po džepu“
122 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Uskoković, Foto: Siniša Luković
Božidar Uskoković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.05.2017. 19:33h

Zaposlenim u lokalnoj upravi Tivta aprilska zarada je umanjena i za više od 30 odsto, što je izazvalo nezadovoljstvo zaposlenih.

Do smanjenja plata je došlo usljed primjene odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika, odnosno lokalnih funkcionera, koje je Skupština Opštine usvojila 25. aprila.

Tim odlukama, nakon 14 mjeseci od njegovog donošenja, plate zaposlenih u tivatskoj administraciji usklađene su sa odredbama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

To je u najvećem broju slučajeva, rezultiralo osjetnim umanjenjem plata.

Posebno su pogođeni niži lokalni službenici i namještenici kojima su zarade “skresane“ i za više od 30 odsto.

Najviši opštinski zvaničnici zbog zakonskih rješenja koja im idu u prilog, nijesu ni izbliza toliko “dobili po džepu“.

Zbog toga je naraslo nezadovoljstvo radnika koji razloge za drastično smanjenje plata ne vide toliko u zakonu, koliko u činjenici da je Opština u proteklih 10 mjeseci više nego duplirala administraciju, a time i značajno povećala troškove za plate, pa se sada to mora „kresati“.

“Uz sve prekovremene sate, dežurstva, rad noću i rad u vrijeme praznika, za april sam primio ukupno 573 eura, što je skoro 300 eura manje nego što mi je plata bila u martu. Neshvatljivo je da smo dovedeni u ovu situaciju i ovo je jednostavno neprihvatljivo jer se u međuvremenu opštinska uprava razbacuje troškovima, kupuju se novi službeni automobili ide na putovanja po svijetu, a radnici ispaštaju“, kazao je „Vijestima“ jedan od najiskusnijih pripadnika Službe zaštite i spasavanja, vođa smjene Božidar Uskoković.

On je dodao da bez dodataka za rad noću i prekovremeni rad, što je uobičajena pojava zbog prirode posla vatrogasca, “sada ne bi primio platu ni na nivou čistačice u zgradi Opštine“.

Pita se i zašto, ako je zakon već jednak za sve, vatrogasci iz Herceg Novog i Kotora “ni izbliza nisu osjetili ovaj udar po džepu”.

Bonus video: