Tomašević o tenderu za Žičaru: Favorizuju lošije i skuplje motore

Pred Komisijom za javne nabavke u toku je žalbeni postupak koji je inicirao Bartholet u vezi sa tenderom za žičaru
112 pregleda 2 komentar(a)
Žičara Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Žičara Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 07.04.2016. 18:50h

Ovlašćeni predstavnik švajcarske kompanije Bartholet Maschinenbau, Aleksandar Tomašević ocijenio je da je najbolje rješenje pogonske stanice za žičaru u Kolašinu, za koju je u toku tender, upotreba AC elektromotora sa frekventnim regulatorom brzine, a ne atipično rješenje motora što je jedan od uslova tendera.

On je negirao tvrdnje iz Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Direkcije javnih radova da na tenderu za izbor ponuđača, koji bi trebalo da gradi šestosjedu žičaru i projektuje akumulaciono jezero na lokalitetu Kolašin 1600, “ne favorizuju nijedno tehnološko rješenje”.

„Traži se i boduje isključivo rješenje pogonske stanice sa elektromotorom koji ima manje od 700 obrtaja u minuti. Tvrdimo da je najbolje rješenje upravo AC elektro motor (1450 obrtaja u minuti) sa frekventnim regulatorom brzine, a ne atipično rješenje el. motora koji ima manje od 700 obrtaja u minuti i direktan pogon“, rekao je “Vijestima” Tomašević .

Pred Komisijom za kontrolu postupka javnih nabavki u toku je žalbeni postupak koji je inicirao Bartholet u vezi sa tenderom za žičaru. Procijenjena vrijednost posla iznosi 9,5 miliona eura. Samo tri ponuđača u svijetu mogu ponuditi i isporučiti isklopivu žičaru, a to su Dopelmajer, Lajtner i Bartholet.

„Postavlja se pitanje zašto je jedini kriterijum koji je ostao pored cijene u tenderu, upravo kriterijum koji daje 15 bodova ponuđaču sa najviše referenci žičara sa motorima sa manje od 700 obrtaja u minuti. Ako se uzme u obzir da je procijenjena vrijednost tendera 9.500.000 eura dolazimo do zaključka da ovaj kriterijum vrijedi 1.425.000 eura”, naveo je Tomašević. On pita zašto se u tenderu ne daje mogućnost ponuđačima da ponude i neko drugo standardno rješenje pogonske stanice. Tomašević, koji je diplomirani inženjer mašinstva, objašnjava da rješenje pogonske stanice sa DC motorima sa manje od 700 obrtaja u minuti ima više nedostataka. „Iako se relativno smanjuje buka i vibracije ovi motori predstavljaju atipično rješenje i izrađuju se posebno za određeni projekat pa je cijena motora i rezervnih djelova veoma visoka... Troškovi održavanja su veoma visoki i zahtijevaju održavanje isključivo od servisnog tima proizvođača. Ako se uzme u obzir radni vijek žičare od 30 godina, postavlja se pitanje ko će i po kojoj cijeni servisirati ovaj motor nakon garantnog roka“, istakao je Tomašević. On je dodao da poručivanje, tj. izrada rezervnog motora u slučaju havarije u sezoni zahtijeva više sedmica čekanja jer se sve radi po porudžbini pa je izvjesno da bi jedna havarija praktično izbacila žičaru iz upotrebe za tu sezonu.

Bonus video: