Turci dozvolu za solitere uz more u Budvi "kupili" vrtićem

Protokolom Carevića i direktora turske kompanije odobreno da „Mia investments” na parceli ispred Jadranskog sajma gradi hotel sa pet zvijezdica „Mia Budva“ sa dvije kule od po 15 spratova, a zauzvrat da investitor gradu daruje vrtić Stav administracije bivšeg predsjednika Opštine Budva bio da se soliteri ne mogu graditi
8643 pregleda 22 komentar(a)
Projektovani izgled hotela “Mia Budva”, Foto: Mia Budva
Projektovani izgled hotela “Mia Budva”, Foto: Mia Budva
Ažurirano: 16.05.2019. 12:28h

Opština Budva dozvoliće turskoj kompaniji „ Mia investments“ da na parceli ispred Jadranskog sajma gradi hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“ koji će imati dvije kule od po 15 spratova na samo 20 metara od mora. Zauzvrat, turska firma se obavezala da u roku od dvije godine od početka gradnje spornog hotela izgradi i pokloni gradu vrtić.

To je predviđeno Protokolom o donaciji koji su početkom aprila, mimo očiju javnosti, potpisali gradonačelnik Budve Marko Bato Carević i izvršni direktor turske kompanije Habip Arikan, a u koji “Vijesti” i Istraživački centar MANS-a imaju uvid.

Opština Budva se prethodnih pola godine oštro protivila ovoj investiciji.

Povlačenje tužbe

Stavljanjem potpisa na taj dogovor, Carević je preuzeo na sebe obavezu da Sekretarijat za zaštitu imovine povuče tužbu Upravnom sudu, kojom je tražio poništenje rješenja ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da se lokalnoj upravi da status stranke u postupku za izdavanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotela. Dogovor znači i da će glavna gradska arhitektica Ana Samardžić, čija je funkcija po zakonu nezavisna, morati da da saglasnost na idejno rješenje i time dozvoli Turcima da realizuju višemilionsku investicju.

Stav administracije bivšeg predsjednika Opštine Dragana Krapovića bio je da se soliteri ne mogu graditi, već kongresni centar, što je bio i projekat, zbog kojeg je prije gotovo deceniju osnovana „Expo Budva“. To je zajednička firma Opštine Budva i Jadranskog sajma, biznismena sa Interpolove potjenice Duška Kneževića, čije dvije parcele ulaze u sastav urbanističke parcele na kojoj se planira gradnja „Mia Budva“.

Turci planiraju da grade na parceli od 8.500 kvadrata, pored hala Jadranskog sajma, koja je uknjižena na kompaniju „Safiro beach“, za koju Knežević tvrdi da stoje predsjednik države Milo Đukanović i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, a što je on negirao. Sukob između Opštine i Ministarstva turizma o tome da li turskim biznismenima treba dati zeleno svjetlo za gradnju započeo je za vrijeme dok je gradom upravljao Krapović, koji se protivio zamisli turskih investitora.

“Safiro beach resorsts” koga je osnovala je kiparska firma “Expom hotel partners limited“ zaključila je sa turskom građevinskom kompanijom ugovor o zajedničkoj izgradnji u avgustu prošle godine.

Dva rješenja

Samardžićeva je u proteklih osam mjeseci dva puta priznala Sekretarijatu za zaštitu imovine status stranke u postupku izdavanja saglasnosti na projekat turske kompanije, pozivajući se na činjenicu da dvije parcele EXPO Budva ulaze u sastav urbanističke parcele. Radulović je oborio oba rješenja, odbivši da budvanski Sekretarijat može dobiti status stranke u postupku, prihvatajući žalbu „Mia investments“. Turci su tvrdili da pravni interes u ovom postupku može imati samo firma “Expo Budva”, kao vlasnik parcela, a ne Opština Budva.

Radulović je ranije za „Vijesti“ kazao da je posao glavnog gradskog arhitekte da samo daje saglasnost na “oblikovnost i materijalizaciju u skladu sa smjernicama iz planskog dokumenta, a ne da se bavi pravom”.

„Ne možemo dozvoljavati pravno nasilje. Ako smo Opštini Budva dozvolili da budu zainteresovana strana u mnogo kompeksnijim predmetima, jer su zakonom imali pravo, tako im ovdje nijesmo dozvolili, jer zakonom nijesu imali pravo. Znači, zbog javnosti, ako u međuvremenu Opština Budva odluči da raskine ugovor sa Jadranskim sajmom koji ima u firmi „ Exo Budva“, neka to urade u svom pravnom postupku i o tome nas obavijeste da nijesu saglasni sa gradnjom“, pojasnio je Radulović.

Mjesecima unazad se ćutalo o tome šta će Opština uraditi, ako se zna da je Kneževićev Jadranski sajam, uprkos njegovim oštrim medijskim istupima, gdje je napadao Đukanovića i Gvozdenovića da su mu “oteli imovinu (parcelu Safiro beach)”, u tajnosti dao turskoj kompaniji saglasnost da gradi višespratnice.

Zemlja pod sporom

Carević je potpisujući protokol, investitoru dao zeleno svjetlo za gradnju. U Protokolu piše da se turska kompanije obratila Cereviću dopisom da je u toku postupak za realizaciju investicije - hotela sa pet zvjezdica.

„U svome dopisu ističu da su spremni da u vidu donacije ulože sredstva u obrazovni sistem u ranom uzrstu, dječji vrtić, jer ulaganja u obrazovni sistem predstavljaju ulaganja u razvoj zajednice. Opština Budva pozdravlja namjeru investitora da planira ulaganja u hotelske kapacitete, naročito hotele sa pet zvjezdica, čime se povećava i usavršava turistička ponuda Budve, a naročito činjenicu da je investitor spreman da donira sredsva za obrazovni sistem. Opština ima u planu izgradnju vrtića u naselju Dubovica, a izgradnjom vrtića na navedenoj lokaciji, bi bili ispunjeni uslovi za zatvaranje centralnog vrtića koji se nalazi u centru grada“, piše u Protokolu o donaciji. Carević i Arikan su se saglasili da „Mia investments“ u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima o svome trošku izradi projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića sa opremom. „Opština Budva se obavezuje da obezbijedi izdavanje građevinske dozvole. “Mia investments” je saglasna da o svome trošku izvede radove na izgradnji vrtića zajedno sa opremom. Opština Budva zadržava pravo da za potrebe projektovanja promijeni lokaciju. “Mia investments” je u obavezi da radove na izgradnji vrtića izvede u roku od dvije godine od dana početka radova na izgradnji hotela“, navodi se u Protokolu o donaciji, a Carević i Arikan su se saglasili da nastave dalju saradnju o svim pitanjima u kojima ocijene zajednički interes.

Zemlja na kojoj je predviđena gradnja luksuznog hotela je pod sporom - bivši vlasnici, članovi staromještanskih porodica godinama vode pravnu bitku za povraćaj. Na parcelama je upisna i hipoteka Pireus banke zbog milionskog kredita, koje su uzimale Kneževićeve firme.

Ko stoji iza kompanije “Mia investments”

Firmu „Mia investments“, prema podacima u Centralnom registru privrednih subjekata, osnovale su četiri firme - Mia Istanbul Gayrimenkul Yatrim Anonim Sirketi, koja ima 34 odsto akcijskog kapitala, a po 22 odsto imaju Feelife Limited, Lowell Resources Limited i Corpes Properties Limited.

Predsjednik Odbora direktora je Sener Ahmet Ozan, dok su članovi odbora Kader Murat, Tito Orfea i Habip Arikan.

Iako se u crnogorskoj javnosti “Mia investments” promoviše kao turska kompanija, Turci imaju tek manjinski udio, dok su većinski vlasnici ipak nepoznati.

Podaci britanskog registra kompanija pokazuju da kompanije Feelife, Lowell Resources i Corpes properties koje posjeduju 66% vlasništva crnogorske Mia investments su zapravo kćerke kompanije, čiji se vlasnici kriju iza istoimenih firmi registrovanih na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Ono što je analiza britanskog registra pokazala jeste da su sve tri kompanije osnovane u martu prošle godine i to u razmaku od par dana, sa početnim kapitalom od svega 100 britanskih funti. Direktori ovih britanskih kompanija su istovremeno i direktori drugih offshorova, što dodatno potvrđuje sumnju da se radi o kompanijama koje su imale za cilj skrivanje pravog vlasništva.

Na pitanje Istraživačkog centra MANS-a u aprilu o tome da li je Opština provjeravala ko stoji iza vrijedne investicije, Carević je odgovorio da “su provjeravali Miu, te da su vidjeli da su ogromni investitori svuda po svijetu”.

Stari vrtić u rukama tužilaštva

Priča o gradnji vrtića u Dubovici i rušenje centralnog, odnosno staroga vrtića, udaljenog stotinak metara od Staroga grada odavno je tema kojom se bave istražitelji Specijalnog tužilaštva. Ideja o gradnji vrtića u Dubovici stara je gotovo deceniju, a zbog sumnjivih ugovora koje je potpisivala prethodna DPS vlast i način na koji je izgrađen vrtić u naselju Potkošljun, tužioci su odavno iz Opštine preuzeli dokumentaciju.

Posebno je interesantna lokacija centralnog, koja se i sada pominje u protokolu koji je Carević zaključio, jer su na nju još ranije bacili oko pojedini pripadnici budvanske organizovane kriminalne grupe, pošto je na toj parceli ucrtana višespratna stambena zgrada. Nekadašnja lokalna DPS vlast zaključila je ugovor sa preduzećem Velting kome je povjerila izgradnju vrtića u Potkošljunu i Dubovici, a zauzvrat je firma trebalo da dobije zemlju gdje se nalazi centralni vrtić.

Na ime toga ugovora, preduzeću je Opština je trebalo da ustupi atraktivni zemljišni kompleks u centru grada od 7.000 kvadrata, koje je procijenjeno na 6,5 miliona eura, odnosno 900 eura po kvadratu. Preduzeće Velting se obavezalo da izgradi dva vrtića i to u Potkošljunu površine od 1.500 kvadrata i u Dubovici, površine 3.500 kvadrata.

Do realizacije ugovora sa Veltingom nije došlo, pa Opština preuzima na sebe opremanja vrtića u Potkošljunu, koji 2010. je svečano otvoren. Izgradnja vrtića u Dubovici nikada nije ni započela. Velting se nikada nije ni uknjižio na zemlju gdje se nalazi centralni vrtić.

Dogovori Carevića sa investitorom

Do potpisivanja Protokola između Opštine i turskog investitora je došlo nakon nekoliko sastanaka koje je Carević imao sa predstavnicima kompanije “Mia investments” u zgradi Opštine Budva, te dopisa koji je direktor te kompanije Habip Arikan uputio Careviću krajem marta ove godine. U dopisu se ponavlja namjera njegove kompanije da u Budvi sagradi hotel kategorije pet zvjezdica, ali i spremnost da ulažu u obrazovanje najmlađih, te namjeru da Budvi doniraju vrtić.

Carević je početkom ovog mjeseca uputio i zvaničan dopis Sekretarijatu za zaštitu imovine u kome ih obavještava da je sa “Mia investments” potpisan protokol o donaciji, da će izgradnja hotela-solitera doprinijeti unapređenju turističke privrede, te da je potrebno povući pomenutu tužbu protiv Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Takvu odluku Carević u ovom dopisu pravda i mogućnošću da “Mia investments” pokrene tužbu protiv Opštine Budva zbog odugovlačenja postupka.

“Vijesti“ su u ponedeljak uputile pitanja Careviću, da li se protokolom o donaciji Opština obavezala da daje saglasnost na gradnju hotela „Mia Budva“, te šta je predviđeno da se gradi na mjestu staroga vrtića nadomak Staroga grada, na koja još nije odgovoreno.

Hoteli ili stanovi za tržište

Izmjene i dopune plana za centar Budve u potpunosti isključuju da na parcelama na kojima “Mia investments” planira da gradi može biti govora o izgradnji stanova za tržište. Iako se ova investicija predstavlja kao ulaganje u turističku ponudu Budve, iz “Mia investmentsa” već nude na prodaju stanove u budućem “hotelskom kompleksu”. Tako, prema podacima ove kompanije, u okviru projekta Mia Budva će biti ponuđeni od jednosobnih, do četvorosobnih stanova, ali i luksuzni penthouse.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa već izdatim urbanističko- tehničkim uslovima, ali i ukupnom namjerom države da na prvoj liniji od mora zaustavi dalju izgradnju stanova za tržište.

Bonus video: