U drugi krug za zakup aerodroma ušla četiri ponuđača

Uslove nijesu zadovoljila tri ponuđača “Limak Holding” iz Turske,“Cengiz & Copenhagen Airports” iz Turske i Danske i konzorcijum “DAA International - Bouygues Batiment International - Marguerite - TIIC” kojeg čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga
15840 pregleda 23 komentar(a)
Jednokratna uplata skoro koliko i kamate u 2020. godini: Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Jednokratna uplata skoro koliko i kamate u 2020. godini: Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore prošle su četiri kompanije“Incheon International Airport Corporation” iz Južne Koreje, GMR iz Indije, konzorcijum francuskog ADP-a i Turskog TAV-a i “Corporacion America Airports” iz Luksemburga.

Ovi ponuđači su današnjom odlukom Vladine komisije postali kvalifikovani ponuđači i sa njima će Vlada nastaviti pregovore.

Uslove nijesu zadovoljila tri ponuđača “Limak Holding” iz Turske,“Cengiz & Copenhagen Airports” iz Turske i Danske i konzorcijum “DAA International - Bouygues Batiment International - Marguerite - TIIC” kojeg čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga.

Nakon objavljivanja liste izabranih ponuđača, slijedi sastavljanje ugovora o koncesiji i upućivanje poziva kvalifikovanim ponuđačima. Oni će imati rok od 60 dana da dostave konačne ponude, koje ponovo ocjenjuje Tenderska komisija.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade očekuje se da do početka ljeta bude poznat ponuđač koji će dobiti oba crnogorska aerodroma na gazdovanje u narednih 30 godina. Glavni uslovi su jednokratna naknada koja nije manja od 100 miliona eura i deset odsto profita.

Kompanija "Incheon International Airport Corporation" upravlja najvećim aerodromom u Aziji "Incheon" iz Seula u Južnoj Koreji. Ima godišnji promet od 65 miliona putnika.

Indijski "GMR Airports Limited" ima preko 100 miliona putnika. Glavni aerodromi su im "Indira Gandi" u Delhiju, kao i Cebu u Filipinama i "Sabiha Gokcen" u Istanbulu.

Konzorcijum AdP/TAV na svojim aerodromima ima preko 120 miliona putnika. Oni gazduju sa aerodromom "Šarl de Gol" u Parizu, imaju i aerodrome u Skoplju, Bodrumu, Tbilisiju,... AdP je dominantni vlasnik TAV-a.

"Corporacion America Airports SA" većinom upravlja aerodromi u Južnoj Americi, a od evropskih ima Firencu, Pizu i Jerevan.

Bonus video: