U Ministarstvu zadovoljni odzivom kandidata za gradnju autoputa

Iz Ministarstva je saopšteno da je Kovačević izrazila zadovoljstvo velikim odzivom kandidata i podsjetila da je resor kojim rukovodi obezbijedilo dodatnih sto hiljada eira za troškove obuke, za nadoknadu za prevoz,dnevnice i hranu
9 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.08.2015. 18:19h

Kineska kompanija poštovaće domaće zakone o radu i radnom odnosu, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, navodeći da je to dobra prilika da se za nova zanimanja obučavaju srednjoškolci i studenti, ali i oni kojima fali koja godina do penzije.

Ministarka je, s direktoricom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Vukicom Jelić, posjetila radnike koji se u Beranama i Bijelom Polju pripremaju za gradnju autoputa Bar-Boljare.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Kovačević izrazila zadovoljstvo velikim odzivom kandidata i podsjetila da je resor kojim rukovodi obezbijedilo dodatnih sto hiljada eira za troškove obuke, za nadoknadu za prevoz,dnevnice i hranu.

“Samo u Kolašinu se za obuku budućih rukovaoca raznim mašinama, minera, armirača, varioca, zidara, tesara i ostalih zanimanja javilo preko 400 mještana, iako je u ovom trenutku kineskim kompanijama potrebno 354 radnika”, kaže se u saopštenju.

Nakon testiranja obuku je nastavilo 110 kandidata koji se nalaze u kampovima na Jabuci, Beranama i Cerovu.

Kovačević je kazala da dobar odziv prati i kvalitetna obuka koja se obavlja na osnovu programa ministarstva prosvjete i dodala da će svi osposobljeni radnici dobiti sertifikat koji će im otvoriti vrata i za druge poslove.

Kako je saopšteno, i za Zavod za zapošljavanje je od izuzetnog značaja što su se kineske kompanije obratile toj ustanovi radi angažovanja 354 radnika.

Prednost će, kako se navodi, dobiti zainteresovani iz Kolašina, a pored njih obučavaju se i kandidati iz Mojkovca i Bijelog Polja.

Jelić je pozvala i domaće građevinske firme da se ugledaju na kinesku kompaniju CRBC.

“Jako je važno da će na izgradnji autoputa biti angažovana domaća radna snaga koja će biti najbolje moguće obučena. Ovakav primjer trebalo bi da slijede i domaće kompanije koje će biti angažovane na ovom, ali i drugim poslovima, jer je to dobar način da se domaća radna snaga izbori za egzistenciju, poručila je Jelić.

Kovačević i Jelić posjetile su Fabriku eksplozivnih naprava u Beranama, gdje se obučava 15 minera.

Kovačević je najavila i nove mogućnosti za zapošljavanje lica sa fakultetskom diplomom.

“Vlada je preko IPA fondova obezbijedila sedam miliona eura koji će u vidu bespovratnih kredita (od deset do 15 hiljada eura) biti opredjeljeni visokoškolcima koji ponude kvalitene projekte koji će im omogućiti početak sopstvenog biznisa.

U izradi projekata dobiće besplatnu pomoć od strane lica koja će im obezbijediti Zavod za zapošljavanje ”, pojasnila je Jelić.

Bonus video: