Udruženje banaka podržava mjere CBCG

Upravni odbor, koji sačinjavaju direktori svih banaka u Crnoj Gori, je na sjednici u četvrtak razmatrao situaciju u bankarskom sektoru, nakon uvođenja privremenih uprava u dvije banke članice UBCG
1437 pregleda 1 komentar(a)
Nema negativnih efekata na stabilnost bankarskog sektora: Zaimović i Žugić, Foto: Luka Zeković
Nema negativnih efekata na stabilnost bankarskog sektora: Zaimović i Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.12.2018. 18:48h

Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) podržava Centralnu banku (CBCG) u nastojanju da pronađe rješenja za ozdravljenje Atlas i IBM banke u što kraćem roku, kako bi postojeći klijenti obje banke imali što manje neprijatnosti zbog privremene blokade raspolaganja novcem. To je saopšteno juče iz Upravnog odbora UBCG čiji je predsjednik Esad Zaimović.

Upravni odbor, koji sačinjavaju direktori svih banaka u Crnoj Gori, je na sjednici u četvrtak razmatrao situaciju u bankarskom sektoru, nakon uvođenja privremenih uprava u dvije banke članice UBCG.

“Analizirajući informacije u periodu od nekoliko dana nakon uvođenja privremenih uprava zajednički je konstatovano da te mjere nisu imale negativan efekat na stabilnost bankarskog sektora, budući da je prvi psihološki udar prošao bez posljedica, jer nije došlo do povlačenja depozita iz banaka. Naša su očekivanja da će tako biti i u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

CBCG je prošlog petka uvela privremenu upravu u dvije banke u vlasništvu Duška Kneževića. CBCG je rješenja o uvođenju privremene uprave donijela, kako tvrdi, na osnovu rezultata kontrola koje su sprovedene u ovim bankama, a koje su pokazale da kapital kojim raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja. Privremena uprava je uvela moratorijum na sva plaćanja izuzev, za plate, penzije, socijalna davanja i naknade štete nastale po život i zdravlje, dok su sva druga plaćanja stopirana. Moratorijum će biti na snazi 45 dana. Nakon toga, uradiće se izvještaj koji će pokazati u kakvom su stanju ove dvije banke.

Guverner Radoje Žugić je izjavio da vjeruje da će mjere dati šansu da se banke oporave, kao i da će svim klijentima biti isplaćen novac u visini do 50.000 eura nakon isteka moratorijuma, a što je garantovani depozit. Žugić je objasnio da 87.000 klijenata garantovane depozite do 50.000 eura, dok je 560 klijenata koji su prekoračili taj nivo.

Atlas grupa ocijenila je da moratorijum nije bio potreban i da se njime nonosi šteta cjelokupnom bankarskom sektoru.

Bonus video: