Upravnici žele u radnu grupu za zakon o stečaju

Ministarka nije odgovorila na raniji zahtjev. Sporan način izbora upravnika, sumnje i na korupciju
198 pregleda 2 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Dragica Sekulić, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Dragica Sekulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2018. 16:53h

Komora stečajnih upravnika drugi put ovog mjeseca pozvala je ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da ih uključi u radnu grupu tog ministarstva koja će raditi predlog novog dopunjenog zakona o stečaju u Crnoj Gori.

„Uvažena, našim dopisom od 4.05.2018.godine, obratili smo Vam se sa prijedlogom da Komora stečajnih upravnika Crne Gore bude uključena u izradi izmjena i dopuna Zakona o stečaju. Na naš prijedlog nijesmo dobili Vaš odgovor, pa ovim putem urgiramo za odlučivanje o našem prijedlogu“, navodi se između ostalog u novom dopisu koji je ministarki ekonomije poslao Milan Kastratović, predsjednik Komore.

Komora stečajnih upravnika je već nekoliko godina nezadovoljna zbog načina na koji se stečajnim upravnicima na rad dodjeljuju stečajni predmeti. Oni sumnjaju da se najvredniji predmeti dijele preko privatnih veza pojedinih sudija sa „prilivelogovanim“ upravnicima. Podsjetili su i na slučajeve državnih službenika – stečajnih upravnika koje već nekoliko državnih organa otvoreno sumnjiči za konflikt interesa i mogući izvor korupcije u ovim poslovima. Naknade koje upravnici dobijaju zavise od vrijednosti predmeta, odnosno imovine sa kojom ta firma raspolaže. Upravnici bi trebalo da se biraju prema spisku Ministarstva pravde.

Kastratović kaže za “Vijesti” da Komora stečajnih upravnika smatra da je neophodno uključiti stečajne upravnike u izradu izmjena i dopuna Zakona o stečaju jer su prema sadašnjem zakonu stečajni upravnici snosili više od 90 odsto odgovornosti u stečajnim postupcima i jedino su zanimanje za koje odgovaraju svojom ličnom imovinom za moguću štetu, za razliku od advokata, vještaka, notara i sudija koji imaju status službenog lica.

“Komora raspolaže sa kadrovskim potencijalima koji odlično poznaju stečajni zakon i sve njegove manjkavosti u praktičnoj primjeni, te mogu dati veći doprinos u njihovom otklanjanju od ljudi koji obavljaju administrativne poslove”, zaključio je Kastratović.

Bonus video: