Vikiliks: I Amerikancima bilo čudno kako je Prva banka naglo porasla

Ističe se činjenica da je Prva banka višestruko povećala aktivu za dvije godine na način koji je bio čudan, te da je ona bila finansijskom krizom najpogođenija banka u Crnoj Gori
74 pregleda 0 komentar(a)
Prva banka, Foto: Arhiva Vijesti
Prva banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.03.2011. 07:49h

U depešama američke ambasade u Podgorici, poslatim svojoj centrali u Vašingotonu, detaljno se opisuje kako je crnogorska Vlada reagovala na prve efekte globalne finansijske krize u zemlji, sa posebnim osvrtom na podršku bankarskom sektoru i status Prve banke u sistemu.

Posebno se ističe činjenica da je Prva banka, u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića i njegovog brata Mila, višestruko povećala aktivu za dvije godine na način koji je bio čudan, te da je ona bila finansijskom krizom najpogođenija banka u Crnoj Gori.

"Centralna banka je sprovela mjere da spriječi potencijalne probleme u Prvoj banci, koja je počela da pokazuje znake krize likvidnosti. Privremena zabrana je stavljena na uvećanje aktive, osim u slučajevima koji bi mogli pojačati likvidnost banke (npr. prikupljanje depozita), i u ovom trenutku Prvoj banci je, takođe, zabranjeno da trguje na tržištu kapitala. Stručnjaci procjenjuju da je problem likvidnosti ove banke rezultat naglog i nekontrolisanog rasta depozita, kredita i investicija".

(Primjedba: aktiva Prve banke je u junu 2006. godine iznosila 29 miliona eura i porasla je na 546 miliona tokom 2008. godine, što je izazvalo mnoge spekulacije kako jedna banka, u maloj zemlji, može toliko da se razvije i tako brzo.)

"Očekuje se da će mjere koje je uvela Centralna banka spriječiti kratkoročne posljedice za klijente, ali da će samo partnerstvo sa stranim investitorom dugoročno riješiti probleme banke. Prva banka, po mišljenju stručnjaka, već više od godinu dana pokazuje znake da je u nevolji" stoji u depeši poslatoj Vašingtonu, a u koje su “Vijesti” imale uvid zahvaljujući saradnji sa britanskim “Gardijanom”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: