Vlada potvrdila zaduženje: Za dugove 240 miliona, 218 za obećanja Vlade

Za investicije Vlada se može zadužiti još 118 miliona i 100 za autoput
18 komentar(a)
novac, euro, Foto: Reuters
novac, euro, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2014. 08:41h

Vlada će građane ove godine zadužiti još 240 miliona eura što je potvrdila odlukom o zaduženju i davanju garancija, koju je usvojila.Taj iznos definisan je Zakonom o budžetu za ovu godinu.

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević kazao je da će se ovaj iznos koristiti za pokrivanje redovne budžetske potrošnje i refinansiranje postojećeg duga.

Osim ovoga Vlada će moći dodatno da se zaduži za investicije do 218 miliona. To se odnosi na dio projekta za autoput i manje kapitalne projekte, a to zavisi da li će poslovi biti započeti u 2014. Kod Banke za razvoj Savjeta Evrope bi građane zadužili deset miliona, po 20 miliona kod Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i kod Svjetske banke 68 miliona.

žOstavljena je moguća opcija i za zaduženje do 100 miliona kod kineske Eksim banke za finansiranja gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari od Smokovca do Mateševa, kao i da može izdati garancije od 25 miliona za projekat kabla koji će povezivati Tivat i Pljevlja.

Vladine projekcije pokazuju da će država u ovoj i naredne dvije godine vratiti oko 1,16 milijardi eura duga.

Prema projekcijama, koje se nalaze u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP), ovogodišnji izdaci za otplatu duga projektovani su na 220,4 miliona, naredne godine na 478 miliona i 2016. godine na 425 miliona. Vlada procjenjuje da će na kraju ove godine državni dug dostići dvije milijarde ili oko 57 odsto procijenjenog BDP-a od 3,4 milijarde eura. U kabinetu premijera Mila Đukanovića očekuju da će i narednih godina uspjeti da državni dug održe na dvije milijarde, a da će njegov udio u BDP-u biti manji zbog ekonomskog rasta.

Odlučeno je da Đorđina Lakić i dalje bude direktor Fonda za obeštećenje.

Bonus video: