Vlada: Problem CEAC-a nije Crna Gora nego činjenice

"Ako bi sve bilo kako direktor CEAC-a tvrdi da jeste Crna Gora ne bi bila prepoznata kao atraktivna investiciona destinacija koja je samo u 2013. godini privukla 479 miliona eura direktnih stranih investicija"
54 pregleda 9 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2014. 19:13h

Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore reagovao je na autorski tekst Andreja Petrušinjina, direktora za koroporativne poslove kompanije CEAC objavljenog u Financial Timesu.

Petrušinjin je ocijenio da "crnogorska Vlada sistemski podriva interese stranih investitora i nezakonito uzima njihovu imovinu, što je bio slučaj sa ulaganjima Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC)".

Iz vladinog Biroa je saopšteno da direktor CEAC-a u autorskom tekstu pokušava da "svoj problem uopšti i sugeriše netačan zaključak da je Crna Gora država koja ne poštuje svojinu i time država koja tobože suštinski ne ispunajva uslov za integracije u Evropsku uniju i NATO".

"Problem nije, kako se sugeriše, Crna Gora nego su problem činjenice koje bi takve tvrdnje poduprle, a kojih u tekstu tako vidljivo manjka. Problem je i elementarna logika. Jer ako bi sve bilo kako direktor CEAC-a tvrdi da jeste Crna Gora ne bi bila prepoznata kao atraktivna investiciona destinacija koja je samo u 2013. godini privukla 479 miliona eura direktnih stranih investicija, dok je priliv u ranijim godinama svrstavao Crnu Goru na lidersku poziciju u jugoističnoj Evropi po visini direktnih stranih investicija per capita – u 2010. godini 652 miliona, u 2011. godini 494 miliona, a u 2012. godini 634 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Iz vladinog Biroa se pitaju kako su, ako je direktor CEAC-a u pravu, "uspjeli da prevare tolike investitore?"

"Kako to da, ako su tvrdnje direktora CEAC-a tačne, svi komparativni pokazatelji – Doing Business, Freedom House Index, Transparency International, Human Development Index – pokazuju da je Crna Gora vodeća zemlja u regionu i da napreduje na širokom frontu reformi. Kako sve ono što smeta CEAC-u ne smeta Amanu, akcionarima Porto Montenegra čija je reputacija u međunarodnom biznisu daleko iznad CEAC-ove, ili Qatari Diaru koji je jučerašnjim ulogom potvrdio da ne odustaje od investicije od 350 miliona eura, kako ne smeta Socaru koji izvodi trenutno najveće radove u jednom turističkom kompleksu u Evropi vrijedne više stotina miliona eura, kako ne smeta njemačkom T-mobileu ili skandinavskom Telenoru, kako ne smeta brojnim stranim bankama i osiguravajučim i drugim kompanijama koje posluju u Crnoj Gori?", dodaje se u reagovanju.

Iz Biroa navode da nije "problem navodno ugrožavanje imovine investitora".

"Naprotiv. Neodgovorni investitor je ugrozio imovinu države koja nije oklijevala da stvori atraktivan biznis ambijent za sve investirore. Za investitore u aluminijumsku industriju posebno. Godine 2009. država Crna Gora je odobrila Program restrukturiranja CEAC-ove kompanije, kojim je obezbijedila 132 miliona eura kreditnih garancije, 60 miliona eura subvencija za električnu energiju i reprogram dugova KAP-a koji je po osnovu poreza i doprinosa na zarade u 2009. godini iznosio 8,8 miliona eura. Sve to u periodu kada je CEAC upravljao KAP-om. Vlada je to uradila vjerujući da će Program restrukturiranja dovesti do oporavka ove kompanije, ali kako je CEAC neodgovorno upravljao KAP-om nije realizovao odobreni program, banke su aktivirale garancije i država ih je platila. U tom momentu, dugovanja Kombinata aluminijuma Podgorica, pod upravom CEAC-a dostigle su nivo od iznad 350 miliona eura, svotu koja prevazilazi vrijednost kompanije. To je u svakoj ekonomiji, a posebno u razvijenim zemljama, više nego dovoljan razlog za pokretanje stečajnog postupka. Dakle, stečajni postupak je uveden u KAP na zahtjev povjerilaca zbog preopterećenosti kompanije dugovima i neizmirenih obaveza, koje su upravo nastale u periodu dok je KAP-om upravljao CEAC".

Iz Biroa Vlade navode da su "brojne uspješne strane investicije u Crnu Goru najbolji dokaz da crnogorsko zakonodavstvo, koje je u velikoj mjeri usaglašeno sa pravnim tekovinama EU, u potpunosti štiti strani kapital", te da je Zakon o stečaju koji je primjenjen na KAP, u potpunosti usaglašen sa legislativom EU i ocijenjen od strane svih relevantih međunarodnih insitucija kao veoma dobar.

"Tekst direktora za korporativne poslove CEAC-a sračunat da problem ekstrapolira na cijelu Crnu Goru, providan je, tendenciozan, špekulantski i jeftin pokušaj skretanja pažnje sa serije loših poslovnih odluka na navodno manjkav i neuspješan proces evropskih i evroatlantskih integracija države u kojoj CEAC posluje. I opet su problem činjenice jer je Crna Gora u oba procesa lider u regionu. Crna Gora zna svoj put i ni CEAC, ni bilo ko drugi ne mogu ništa učiniti da se taj put dovede u pitanje", zaključuje se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću.

Bonus video: