Vozni park odnese 100.000 eura godišnje iz budžeta Budve

Funkcionerima je po potrebi dozvoljeno korišćenje automobila i nakon radnog vremena
70 pregleda 0 komentar(a)
Službena vozila Budva, Foto: Vuk Lajović
Službena vozila Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.08.2011. 17:08h

Opštinu Budva godišnje održavanje i korišćenje voznog parka od čak 59 vozila, košta nešto više od 100.000 eura, a funkcionerima je po potrebi dozvoljeno korišćenje automobila i nakon radnog vremena.

I dok u Opštini tvrde da su maksimalno smanjeni troškovi, jer od 59 vozila njih 17 su specijalizovana vozila vatrogasne službe, čija je potrošnja znatno veća, dotle u opoziciji i dalje smatraju da je ponašanje opštinskih službenika bahato, jer mogu vozila koristiti i u privatne svrhe.

Kako se navodi u dopisu koji je proslijeđen na adresu najjače opozicine partije, SNP-a, a koji je potpisala sektretarka za lokalnu samoupravu Tanja Kažanegra, Opština raspolaže sa 59 službenih vozila - 42 putnička automobila i 17 specijalnih vatrogasnih i drugih namjenskih vozila.

“Prema evidenciji Sekretarijata za privredu i finansije, tokom juna za gorivo za svih 59 vozila potrošeno je 7.065 eura. Parking za 35 putničkih automobila je obezbijeđen uz službeni ulaz u zgradu Opštine Budva.

Parking za pet službenih automobila jedinice Službe zaštite i spasavanja u Petrovcu je obezbijeđen kod vatrogasnog doma Brežine, dok je parking za 13 vozila budvanske Službe zaštite i spasavanja u krugu ove službe.

Po potrebi Komunalne policije koristi se pet parking mjesta na parkingu JP ‘Parking servis‘, kod Dječjeg vrtića ‘Ljubica Jovanović Maše‘”, navela je Kažanegra u dopisu.

SNP: Ne poštuju mjere štednje

Krsto Rađenović iz SNP-a, na čije je odborničko pitanje dostavljen odgovor iz Opštine, istakao je da “Opština treba da zaista pokaže da je spremna da sprovodi mjere štednje, koje je u nekoliko navratra najavljivala”.

“Nama je sasvim jasno, i na to nemamo zamjerke, da tokom 24 časa službena vozila koriste predsjednik, potpredsjednici, sekretari, administrator ili menadžer Opštine, ali se pitamo šta je sa ostalih 30 vozila, zašto se ona koriste i poslije radnog vremena. Opština je mnogo puta najavljivala mjere štednje i nikada do kraja to nije ispoštovano, zato i tražimo da se to na primjeru pokaže”, kazao je Rađenović.

Kako je pojasnila Kažanegra, odlukom o načinu i uslovima korišćenja vozila iz 2009. propisani su uslovi i načini korišćenja službenih automobila.

Odlukom, koju je donio bivši gradonačelnik Rajko Kuljača, pravo na korišćenje službenog automobila imaju predsjednik i potpredsjednik Opštine, predsjednik Skupštine opštine, glavni administrator, menadžer Opštine, te sekretari sekretarijata, sekretar SO, šef kabineta predsjednika Opštine, načelnici i direktori.

“Zaduženi lokalni službenici i namještenici mogu koristiti službene automobile isključivo za vrijeme radnog vremena, odnosno obavljanja službene obaveze. Po završetku radnog vremena, odnosno obaveze, dužni su da službeni putnički automobil parkiraju na službeni parking Opštine.

Upotreba službenih putničkih automobila je u funkciji izvršavanja službenih poslova, a mogu se koristiti i za prevoz delegacija i gostiju Opštine, te u slučaju teške bolesti zaposlenog i u drugim slučajevima, po odobrenju resornog sektretarijata”, piše u odluci.

Rađenovićev audi uvijek parkiran

Iako je nakon stupanja na funkciju gradonačelnika dobio na cjelodnevno korišćenje luksuzni automobil “audi A8”, prvi čovjek metropole turizma Lazar Rađenović rijetko ga koristi nakon radnog vremena, pa je taj četvorotočkaš uglavnom parkiran na službenom parkingu ispred zgrade Opštine.

Prema evidenciji Sekretarijata za upravu i društvene djelatnosti, cijena godišnjeg servisa auta “audi A8” košta 330, za “audi A&” 290, audi A$” 260, dok se za službeni “pasat” potroši 290 eura.

Kako se navodi u dopisu, Opština godišnji servis za “golf V” plaća 220, koliko košta i za “golf plus”, dok za “golf III” servis košta 150 eura.

Nešto manji izdatak je za servis “pola”, 180, za “ladu nivu” 140, “zastavu koral” 120, “daevu” 220, “ford fijestu” 150, “suzuki splash” 180, a za “dačiju logan” 150 eura.

Bonus video: