Zadužili se i zbog rupe u budžetu - Vijesti.me
EUROOBVEZNICE SA KAMATOM KOŠTAJU OKO 400 MILIONA

Zadužili se i zbog rupe u budžetu

Iz Ministarstva su kazali da za posljednju emisiju euroobveznica, vrijednih 300 miliona, kamata iznosi ukupno 85 miliona eura

Radoje Žugić
Radoje Žugić (Foto: Boris Pejović)

Država će po osnovu kamata za posljednju emisiju euroobveznica platiti za pet godina 85 miliona eura, odnosno 17 miliona godišnje.

Posljednja emisija petogodišnjih euroobveznica u ukupnom iznosu od 300 miliona realizovana je početkom mjeseca po kamatnoj stopi od 5,75 odsto godišnje. Od tog iznosa 180 miliona je iskorišćeno za refinansiranje emisije iz 2011. godine.

"U pogledu ročnosti obveznica je realizovana na period od pet godina zbog potrebe obezbjeđivanja preostalih sredstava za finansiranje budžeta planirana godišnjim Zakonom o budžetu. Preostali iznos od 120 miliona namijenjen je za otplatu obaveza po osnovu ostalog duga, kao i finansiranje obaveza tekuće potrošnje”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstvu finansija na čijem je čelu Radoje Žugić.

Ovogodišnjim Zakonom o budžetu Vlada  se  može zadužiti do iznosa od 433 miliona eura za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda, finansiranja budžetskog deficita, stvaranja fiskalne rezerve i izmirenja obaveza Fonda za zdravstvo.

"Ukupna kamata koju će država po osnovu posljednje emisije euroobveznica plaćati na godišnjem nivou iznosi oko 17 miliona. Glavnica će  se  platiti pete godine, po dospjeću duga”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora nijesu naveli ko su kupci posljednje emisije.

Prema ranije objavljenoj analizi hrvatskog Inter kapitala, visoka kamatna stopa na euroobveznice Crne Gore posljedica je javnog duga države koji  se  povećava. Državni dug je na kraju septembra, bez garancija i duga opština i državnih i javnih preduzeća, iznosio 2,3 milijarde eura ili 62,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Crna Gora je do sada četiri puta emitovala euroobveznice, a ukupno zaduženje po tom osnovu, prema podacima o državnom dugu za devet mjeseci prošle godine, bilo je 966 miliona eura.

Euroobveznice su emitovane prvi put 2010. godine, kada je u septembru prodata kompletna emisija od 200 miliona eura po kamatnoj stopi od 7,875 odsto. U aprilu 2011. je bila i druga emisija euroobveznica, vrijednih 180 miliona eura, uz fiksnu kamatu od 7,25 odsto. U maju 2014, treći put su emitovane euroobveznice, vrijednosti 280 miliona eura, a prodate su uz kamatu od 5,375 odsto. U martu 2015. realizovana je emisija euroobveznica od 500 miliona eura, sa kamatnom stopom od 3,875 odsto.

"Po osnovu kamata na prethodne petogodišnje euroobveznice plaćeno je oko 136 miliona eura", kazali su iz Ministarstva finansija.