Zaimović: Ocjena se odnosila na Miloševića, a ne na Centralnu banku

On je agenciji Mina-business kazao da CBCG ima odličnu saradnju sa Udruženjem
66 pregleda 0 komentar(a)
Esad Zaimović, Foto: Arhiva Vijesti
Esad Zaimović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.01.2012. 19:56h

Predsjednik Udruženja banaka, Esad Zaimović, saopštio je večeras da se njegova ocjena, data medijima, nije odnosila na politiku Centralne banke (CBCG) već na potez viceguvernera Velibora Miloševića."Ocjena koju sam dao u intervjuu za Radio Vijesti bila je da je način na koji je to uradio Milošević neozbiljan i da preko medija bankari saznaju da se priprema novi zakon koji će biti restriktivan za banke. Takav potez sam ocijenio neozbiljnim, a ne politiku CBCG", objasnio je Zaimović.On je agenciji Mina-business kazao da CBCG ima odličnu saradnju sa Udruženjem i ne želi da bilo ko shvati da se ta ocjena odnosila na Centralnu banku, već na Miloševića."Pišu da kao predsjednik Udruženja banaka ocjenjujem da je politika Centralne banke Crne Gore neozbiljna. Tako nijesam rekao", saopštio je Zaimović. Kontekst priče, kako je objasnio, bila je reakcija na tekst viceguvernera Miloševića, objavljenog u Pobjedi u petak, u kome je zaprijetio bankama da će, ukoliko ne snize kamatne stope, predložiti Vladi da se donese novi zakon kojim će se uvesti porez na kamatu i pritom zaprijetio rekavši da će po skraćenom postupku dati dozvolu još nekim bankama koje čekaju da se registruju na crnogorskom tržištu."Nakon čitanja toga teksta inicirao sam sastanak sa guvernerom CBCG Radojem Žugićem, sa željom da saznam da li je to zvanični stav CBCG ili lični stav Miloševića", kazao je Zaimović.

Neozbiljna priča

Politika Centralne banke (CBCG), koja predviđa uvođenje novih investitora na crnogorsko bankarsko tržište u skraćenoj proceduri ukoliko ne dođe do sniženja kamatnih stopa, neozbiljna je, ocijenili su iz Udruženja banaka.Oni su najavili i da će zvaničan stav o tom pitanju saopštiti nakon sastanka bankara sa guvernerom CBCG, Radojem Žugićem, koji je planiran za ovu sedmicu.Predsjednik Udruženja banaka, Esad Zaimović, smatra i da način na koji CBCG želi da snizi kamate nije realan.“Čitava ta priča je donekle neozbiljna, jer se to ne vodi preko medija. Ukoliko su iz CBCG imali neku ideju ili su htjeli da predlože neka riješenja, mogli su nas pozvati na sastanak, a ne da iz medija saznajemo neke potpuno neodržive ili nemoguće varijante za sniženje kamatnih stopa", rekao je Zaimović Radiju Vijesti.On je dodao da se to ne može raditi dekretom, niti restriktivnim mjerama, već samo stimulativnim.Iz CBCG su ranije saopštili mogućnost da se, ukoliko ne dođe do pada kamate, po skraćenoj proceduri na tržište uvedu nove investitori, kao i da neki već podnose aplikacije za dobijanje licenci.Zaimović nije želio da komentariše tu najavu prije nego što Udruženje banaka ne usaglasi zajednički stav.“U Udruženju banka ćemo vidjeti da li su direktori banaka tu i da li možemo da zajedno sa Žugićem usaglasimo neki termin. To bi trebalo da bude tokom ove sedmice, možda u srijedu”, rekao je Zaimović.

Unija poslodavaca uz CBCG

Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) podržavaju stav CBCG, jer smatraju da je smanjenje kamata nužno.

Potpredsjednik UPCG, Dragiša Boričić, je naveo i da bi novi investitori dobro došli na tržištu.“Davaće se dozvole, ima interesenata, da bi se jednostavno otvorilo trzište kapitala koje je sada skučeno. Vidite odnos banaka prema privredi,da su se okrenuli prema stanovnistvu - znači, plasmani se povećavaju prema građanima u odnosu na privredu. I onda svi gubimo«, saopštio je Boričić.On je dodao da ukoliko se pogledaju bilansi banaka, sigurno da oni nijesu toliko povoljni, tamo gdje su obavili finansiranje privrede prema zakonima.Boričić smatra i da je smanjenje kamatnih stopa u interesu banaka.“Biće nužno da dođe do sniženja kamata, jer privreda ne može da trpi toliku kamatnu stopu. Zato je i smanjen broj zahtjeva prema bankama, što se tiče privrede, vezano za novčana sredstva, bilo kratkoročna ili dugoročna«, rekao je Boričić. Iz CBCG su ranije saopštili i da će ova godina biti nepovoljnija u odnosu na prošlu, te da visoke kamatne stope dodatno otežavaju vraćanje kredita.

Bonus video: