Zbog sukoba institucija ispašta građanka: Fond rada odbio Sošićevu i deseti put

Sošićeva traži otpremninu od 2010. Ministarstvo devet puta poništilo rješenje Fonda kojim odbija zahtjev, ali Fond i deseti put donio isto
130 pregleda 0 komentar(a)
Novka Sošić, Foto: Luka Zeković
Novka Sošić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.03.2017. 18:49h

Fond rada donio je deseto rješenje kojim je odbijen zahtjev bivše radnice Građevinskog kombinata Titograd (GP Gorica u stečaju) Novke Sošić da joj se kao žrtvi tranzicije isplati naknada od 1.926 eura.

Sošićeva je potvrdila "Vijestima" da joj je deseto odbijajuće rješenje uručeno 8. marta.

Fond rada godinama konstantno odbija njen zahtjev, a Ministarstvo rada sa druge strane obara prvostepena rješenja Fonda.

Sošić je uputila javni poziv predsjedniku Vlade Dušku Markoviću da zaustavi, kako tvrdi, "kriminalnu grupu koja vodi Fond rada i koja ne dozvoljava primjenu zakona, već dugo godina radi u interesu pojedinaca iz Fonda i drugih lica zlopotrebljavajući svoj službeni položaj".

"Budući da je po deveti put Ministarstvo rada i socijalnog staranja poništilo rješenje Fonda od 23. 11. 2016. Fond rada kao u inat ponovo donosi očito nezakonito rješenje 06. 03. 2017. Ističem da sam podnijela 2010. svu validnu, traženu i zakonom utvrđenu dokumentaciju, a Upravni odbor na čelu sa predsjednicom Suzanom Radulović donosi devet nezakonitih rešenja koja je sva Ministarstvo rada u upravnom postupku poništilo. Direktor Fonda rada je, takođe, bio dužan i odgovoran da ukaže na nezakonitost tih rješnja a to nije učinio, dok je službenica Fonda Ana Drašković koja vodi ovaj postupak pripremala predlog nadležnim za donošenje takvih rešenja", izjavila je "Vijestima" Sošićeva.

Ona je napomenula da je javnost ranije obaviještena "da su pojedini bivši zaposleni ostvarili po dvije otpremnine u dva preduzeća, a zatim treću od Fonda rada na ime Opšte građevinskog preduzeća, pravnog prethodnika AD "Gorica", dok nju odbijaju iako je ostala bez posla usljed stečaja.

"Nadležni u Fondu su falsifikovali moju izjavu i moj potpis i unijeli lažne podatke, koje su kasnije uzimali kao osnov za donošenje nezakonitih rješenja, što će utvrditi tužilaštvo kod koga je predmet... Postupak koji se vodi između Fonda i Ministarstva koje poništava nezakonita rješenja mene onemogućava da pred Upravnim sudom ostvarim svoja prava", istakla je Sošićeva.

Ona je prošle godine Osnovnom državnom tužištvu podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednice Upravnog odbora Fonda rada Suzane Radulović, članova tog Upravnog odbora od osnivanja ove insticije do decembra 2016. i direktora Fonda rada Kemala Đečevića i službenice Ane Mrdović Drašković, "zbog osnovane sumnje da su učinili više krivičnih dijela zloupotrebom službenog položaja i krivičnog dijela protiv prava iz rada iz Krivičnog zakonika Crne Gore".

Fond rada je utvrdio da je imenovana nakon otvaranja stečajnog postupka nastavila da radi kod istog poslodavca u stečaju radi završetka započetih poslova, a nakon toga kod pravnog sljedbenika, pa nije mogla imati posljedice u radno-pravnom status, niti uslove za ostvarivanje prava na otpremninu kao žrtva tranzicije.

Bonus video: