Sindikat Tosčelika: Ukinuta treća smjena, radnicima će biti smanjena plata - Vijesti.me
ZAPOSLENI SE PLAŠE NOVIH OTKAZA

Sindikat Tosčelika: Ukinuta treća smjena, radnicima će biti smanjena plata

Kako radnici ističu u avgustu su imali dobru proizvodnju, dok je sada proizvodnja smanjena

Toščelik
Toščelik (Foto: Svetlana Mandić)

U pogonu Kovačnice, nikšićke Željezare Tosčelik, ukinuta je treća smjena, a samim tim radnicima će plate biti smanjene od 50 do 100 eura. Zaposleni se plaše da će reorganizacija radnog vremena dovesti do nove sistematizacije koja podrazumijeva otkaze.

„Ako se ima u vidu da su ove zarade na sadašnjem nivou veoma male to je značajan udar na budžet svih zaposlenih. Plate su nikakve. Izvršni direktor nam je prije nekoliko mjeseci rekao da će plate biti povećane posle Nove godine. Kako da očekujemo povećanje plate, ako se sad radnicima na ovaj način smanjuju plate? Mišljenja smo da se ovako pravi vještački višak zaposlenih u pogonu Kovačnice. Ako se radnici prebace da rade dvije smjene jedna smjena se gubi. Oni rade četvorobrigadno što znači da je jedna brigada, od 15 do 20 radnika, sigurno višak. Znači li to da će obećano povećanje da povuče neku novu sistematizaciju koju smo imali u prethodnom periodu“, kazao je novinarima Željko Rabrenović, predsjednik Sindikata.

Rabrenović i Krivokapić
Rabrenović i Krivokapić(Foto: Svetlana Mandić)

Podsjetio je na povećanje od 30 eura koje su radnici dobili prije skoro dvije godine. Kako je kazao, to povećanje je povuklo 16 otkaza, pa se radnici Kovačnice, u kojoj radi oko 60-70 radnika, plaše istog scenarija.

"Simptomatično je da se to ponavlja. Prosječna radnička plata je oko 380-400 eura, što znači da dosta ljudi ima i niža primanja. Situacija u cjelokupnoj fabrici je na alarmantnom nivou. Izrazit problem je i u pogonu Čeličane gdje imamo manjak radne snage. Ovo što radi je preopterećeno. To je postalo više neizdrživo“, kazao je Rabrenović.

Kako radnici ističu u avgustu su imali dobru proizvodnju, dok je sada proizvodnja smanjena.

„Mi sedam godina slušamo istu priču. Sedam godina su problem Kinezi. Sedam godina je industrija čelika na koljenima. Sedam godina je svjetsko tržište čelika u kolapsu, tako da ne znamo kada će tome doći kraj i da li će se to ikada više popraviti“, pita se predsjednik željezaraca.

Toščelik
Ilustracija(Foto: Svetlana Mandić)

Na jučerašnjem sastanku radnici su odlučili da će i dalje dolaziti da rade u treću smjenu, pa su se tako sinoć svi pojavili na posao.  

„Smanjuje se radno vrijeme, smanjuju se plate, a povećava se obim posla. Svi smo složni da to ne dozvolimo. Ostaćemo da radimo kao i do sada, u tri smjene. Sinoć smo došli na posao, nijesmo radili, li smo sve vrijeme bili na posao“, kazao je Miodrag Krivokapić, radnik Kovačnice, ali i potpredsjednik Sindikata.

Toščelik
Iz Željezare(Foto: Svetlana Mandić)

Danas je održan sastanak Sindikata Toščelika, radnika Kovačnice i menadžmenta.

"Nema napretka u razgovoru. Svi su ostali na dosadašnjim stavovima, i menadžment i radnici Kovačnice. Menadžment je kazao da će pokušati da nađe alternativno rješenje. Za sada smo u pat poziciji. Radnici će i dalje nastaviti da dolaze da rade u treću smjenu," kazao je Rabrenović nakon sastanka sa menadžmentom. 

U Tosčeliku su zaposlena 302 radnika, od kojih je oko 30-40 radnika na određeno vrijeme. Pored Kovačnice i Čeličane, rade i uslužni sektori.

Bez benificija ostalo 38 radnika

"Radnici su dobili još jednu 'nagradu'. Došla je komisija od jednog člana i jednim potezom olovke je ukinula beneficije za 38 zaposlenih, a za 50 zaposlenih beneficije smanjilasa tri na dva mjeseca po godini. Ovo nije trafika, niti prodavnica, ovo je crna metalurgija. Zašto se odjednom ovo mijenja“, kazao je Rabrenović.

Toščelik: Kompanija direktno pogođena padom na evropskom tržištu

Iz uprave Tosčelika su odgovorili da je trenutna situacija na tržištu dovela do ukidanja treće smjene u Kovačnici i da je to trenutno, kao i da radnicima ne prijete otkazi, li zato nijesu odgovorili da li ce im plate biti smanjene i ko je donio odluku  o smanjenju, odnosno ukidanju beneficiranog staža za pojedine radnike.

“Kao što je poznato, kompanija Tosčelik proizvodi kvalitene, legirane čelike. Naša kompanija većinu svojih proizvoda prodaje na tržištima Njemačke i Italije. Međutim, u Njemačkoj i Italiji postoji veliki pad na tržištu, što čini gotovo 70 odsto evropske industrije alatnih strojeva u prvoj polovini godine. 

Pad tržišta u Njemačkoj iznosi 22 odsto, a u Italiji 31 odsto. Budući da se  100 odsto oslanjamo  na industriju alatnih strojeva, naša kompanija je direktno pogođena. S obzirom na trenutnu situaciju, kao i zbog nedostatka narudžbi, prinuđeni smo da ukinemo noćnu smjenu u pogonu Kovačnica. 

To je razlog zbog čega smo otkazali noćnu smjenu u Kovačnici i zamolili sve radnike da rade u  prvoj i drugoj smjeni. Želimo napomenuti da je noćna smjena ukinuta samo u Kovačnici dok će drugi pogoni nastaviti da rade kao i do sada. 

Takođe, zelimo napomenuti da je ukidanje noćne smjene u Kovačnici trenutno, a trajaće do poboljšanja stanja na trižištu. Nikakvo otpuštanje radnika nije dovedeno u pitanje”, odgovorili su iz Tosčelika.


Vidi sve komentare