Zemljište "Radoja Dakića" sada vrijedi 57 miliona eura

U novoj procjeni nema objekata ni 24.000 kvadrata zemljišta koje je ranije prodato
121 pregleda 13 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović
Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.09.2016. 18:29h

Osnovnom sudu u Podgorici dostavljena je nova procjena preostalog zemljišta bivše fabrike mašina "Radoje Dakić" koju su sada vještaci procijenili na oko 57 miliona eura, saznaju "Vijesti" nezvanično iz nekoliko izvora.

Prije nekoliko mjeseci sudija Osnovnog suda Ivana Becić zadužila je vještake Milanku Popović i Marka Radunovića da obave novo vještačenje, u kojem je kao vještak geodetske struke učestvovao i Lazar Vukadinović.

Raniji nalazi vještaka su se razlikovali, pa je zato naložena nova procjena. Popovićeva je 2013. procijenila imovinu fabrike na 81 milion eura, a Radunović godinu kasnije na 51 milion, ali bez objekata.

Izvor "Vijesti" navodi da u novoj procjeni nema 24.000 kvadrata zemljišta koje su prodate prethodnih godina, kao i da nije procijenjena vrijednost objekata, jer to nije bilo u opisu zadatka vještaka.

Bivši radnici "Radoja Dakića", njih oko 1.800, prema izvršnim sudskim presudama potražuju više od 50 miliona eura, što bi trebalo da naplate nakon sudske prodaje preostalog zemljišta.

Bivši radnici, danas povjerioci nakon ljetošnje pauze, okupili su se ponovo juče ispred zgrade Vlade u znak protesta što se više od deset godina ne izvršava njihova pravosnažna presuda.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević kazao je da svi putevi vode do Vlade, jer nju čine prije svega ljudi, a ne zgrade.

"Sprovođenje propisanog ne odnosi se samo na državu već i na građane. Zato imamo aktivan odnos i izražavamo nezadovoljstvo već sedam godina ispred sjedišta Vlade. Zbog nesprovođenja sudske odluke već deset godina nam nije odgovoreno", kazao je “Vijestima” Vukčević nakon protesta.

Vukčević: Čekajući novac preminulo 450 bivših radnika

Prema riječima Vukčevića, čekajući rješenje problema, više od 450 bivših radnika je preminulo, od kojih se devet ubilo.

"Juče je jedan naš kolega poginuo u saobraćaju", kazao je Vukčević.

On smatra da je bilo dovoljno da se primjenjuju postojeći propisi i ono što piše u Zakonu i presudi, pa ne bi bilo "ovoliko žrtava".

"Prema konvenciji 95 Međunarodne organizacije rada plata se isplaćuje svakom radniku lično u cjelosti i primjenjuje se na sva lica. Ne prave se pravne i institucionalne diskriminacije. Propisi u našim uslovima ne važe za sve jednako i nije za sve jednaka zaštita pred sudovima”, rekao je Vukćević. Dodaje da jedino čega se Vlada drži su EU integracije i NATO. “I to nam ide na ruku jer u izradi akcionih planova za poglavlja 23 i 24 je rečeno što Crna Gora konkretno treba da uradi. Jedan od koraka se tiče starih sudskih predmeta gdje se na okončanje postupka čeka 10 i više godina što je slučaj sa nama. Očekujemo da više državnih organa zajedno rade, kao što je to slučaj u okruženju, a to su Ministarstvo pravde, Sudski savjet i Vrhovni sud”, zaključio je Vukčević.

Bonus video: