Kakvo priznanje! Apple: Da, usporavamo starije iPhone - Vijesti.me
BATERIJA IPAK NIJE PROBLEM?

Kakvo priznanje! Apple: Da, usporavamo starije iPhone

Još ranije su kružile spekulacije da Apple možda ima taktiku kako bi naveo korisnike da kupe nove telefone

iPhone
iPhone (Foto: Beta-AP)

Američka kompanija Apple priznala je ono što su mnogi korisnici iPhone telefona dugo sumnjali: Usporili su starije telefone. 

Tehnološki gigant je u četvrtak izdao prilično čudno saopštenje, piše CNN, u kojem navode da su ažurirali softver kako bi usporili perfomanse starijih iPhonea koji imaju mogućih problema sa baterijom. 

Analitičari i korisnici su u posljednje vrijeme prijavljivali da  je ažuriranje operativnog sistema prouzrokovalo prilično usporavanje starijih iPhonea. Neki su čak i pomenuli da Apple možda ima taktiku kako bi naveo ljubitelje tog brenda da kupe nove telefone.

apple, iphone
apple, iphone(Foto: Reuters)

CNN prenosi tvrdnje kompanije da su novine uvedene sa drugim ciljem. Kažu da se rad litijum-jonskih baterija pogoršava vremenom, što kod nekih telefona prouzrokuje iznenadno gašenje kako bi sačuvale ostale komponente.

Kompanija je navela da je softversko ažuriranje za iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE i iPhone 7 dizajnirano kako bi se ublažilo najzahtjevnije trošenje baterije, spriječilo iznenadno gašenje i ukoliko je moguće, produžilo trajanje baterije. 

Ipak, ovo ažuriranje je dovelo i do razočaravajućeg gubitka na brzini. 

Ovo otkriće navelo je mnoge Apple fanove da počnu razmišljati o konkurentskim modelima, prije svih Samsungu, piše CNN.


Najčitanije iz sekcije Vijesti