Ovo su najuspješniji crnogorski naučnici u 2018.

Prijedlog za tri dobitnika stigao je od Komisije za dodjelu godišnjih nagrada za naučna dostignuća u 2018.
495 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarka nauke Sanja Damjanović uručiće u petak Mileni Simović nagradu za najuspješniju naučnicu do 30 godina, Željku Jaćimoviću za najuspješnijeg naučnika starijeg od 30 godina, dok će nagrada za pronalazača godie otići u ruke Milana Bojovića.

Prijedlog za tri dobitnika stigao je od Komisije za dodjelu godišnjih nagrada za naučna dostignuća u 2018. i svi oni će biti nagrađeni sa po 2.000 eura.

Takođe, ministarka je odlučila da Miloš Brajović bude nagrađen kao drugorangirani u konkurenciji za najuspješnijeg naučnika do 30 godina. On će biti nagrađen sa 1.000 eura.

Simović je studentkinja druge godine doktorskih studija na Institutu za istraživanje kancera u Hajdelbergu, u Njemačkoj. „Teme njenih istraživanja su od izuzetne važnosti za cjelokupno društvo, a ističu se originalnošću i mogućnošću primjene u praksi,“ navodi se u saopštenju resora nauke.

Jaćimović je redovni profesor na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici. „Primjena njegovog istraživačkog rada posebno je značajna za privredni sektor. Dr Jaćimović ima veliko međunarodno iskustvo kada je riječ o učešću na konferencijama i objavama radova u prestižnim naučnim časopisima,“ stoji u saopštenju.

Kada je u pitanju Bojović, on je, kao vođa međunarodnog tima pronalazača, ove godine registrovao patent pod nazivom „Uređaj za punjenje akumulatorskih baterija za elektromobile“, a prototip je dobio brojna priznanja na međunarodnim skupovima.

Brajović je saradnik u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici.

„Oblast njegovih istraživanja je digitalna obrada signala sa primjenom u biomedicini, multimedijalnim sistemima, komunikacijama i radarskoj tehnologiji. Imao je više publikacija u vodećim naučnim časopisima i izlaganja na međunarodnim konferencijama,“ pojasnili su iz Ministarstva nauke.

Bonus video: