Sjeverni pol se brzo udaljava od Kanade i sve je bliži Sibiru

Svjetski magnetni model umjesto 2020. kako je planirano, biće ažuriran 30. januara ove godine. Iako je prvobitno objavljena vijest da će ažuriranje biti 15. januara, datum je pomjeren zbog djelimične blokade rada američke administracije
2701 pregleda 0 komentar(a)
"greška se konstantno povećava", Foto: Nature.com
"greška se konstantno povećava", Foto: Nature.com

Zemljino magnetno polje na kojem je zasnovan savremeni globalni navigacioni sistemi ubrzano se mijenja, pa se Sjeverni pol sve više i sve brže udaljava od Kanade i pomiče prema Sibiru.

Zbog toga će se Svjetski magnetni model (WMM) umjesto 2020. kako je planirano, ažurirati 30. januara ove godine.

Iako je prvobitno objavljena vijest da će ažuriranje biti 15. januara, datum je pomjeren zbog djelimične blokade rada američke administracije, piše “Nature”.

Na osnovu Svjetskog magnetnog modela podešavaju sve navigacije (GPS) od Google Mapsa na pametnim telefonima do brodskih sistema. Svjetski magnetni model ažurira se svakih pet godina kako bi savremena navigacija pratila promjene u Zemljinom magnetnom polju.

Iako je trebaloda bude ažuriran 2020. godine, do 2018. godine toliko se poremetio da je potrebno hitno ažuriranje.

Naime, Sjeverni magnetni pol prošle godine prošao je preko Međunarodne datumske granice brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao prije 1990-ih.

Iako nije poznat tačan razlog zbog kojeg se to događa, naučnici pretpostavljaju da je uzrok pomicanje velikog sloja tečnog metala ispod Kanade. Magnetno polje je u stalnom pokretu, a promjene su uočili i sateliti Evropske svemirske agencije.

“Greška se konstantno povećava”, kazao je Arno Šuliat, geomagnetičar sa Univerziteta Colorado Boulder.

Najprije, već 2016. godine došlo je do geomagnetskog pomicanja ispod Južne Amerike, što znači da se Svjetski magnetni model pomakao odmah nakon posljednjeg ažuriranja 2015. godine. Osim toga, pomicanje sjevernog magnetskog pola dodatno je pogoršalo situaciju.

Prema procjenama naučnika, do greške dolazi upravo zbog kombinovanog učinka globalnog geomagnetskog ubrzanja koje se pojavilo u razdoblju od 2015. do 2016. i brze promjene magnetnog polja u samom sjevernom polarnom području.

Kako bi ispravili model, naučnici su u njega uvrstili podatke prikupljene u posljednje tri godine, uključujući zabilježeni geomagnetski pomak iz 2016.

Novi model trebalo bi, kada bude objavljen, da ostane tačan sve do sljedećeg redovnog ažuriranja 2020. godine.

Fil Livermore, britanski geomagnetčar sa Univerziteta u Lidsu na sastanku američkih geofizičara istakao je da se čini da položaj sjevernog magnetnog pola zavisi o dva krupna magnetna polja - jednog ispod Kanade i drugog ispod Sibira.

Bonus video: