Na Sajmu mladih pronalazača biće i "bronzani" robot Milojko

U okviru sajma učenici i studenti predstavljaju inovacije i pronalaske koji su originalni, imaju potencijal za široko korišćenje
591 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2014. 14:10h

Na četvrtom Sajmu mladih pronalazača koji će biti održan u četvrtak, u šoping molu Delta Siti, u takmičarskom dijelu će se predstaviti 15 timova, 14 srednjih stručnih škola i jedna gimnazija, dok će se u revijalnom dijelu predstaviti čak 14 timova, studenata, srednjoškolaca i osnovaca, pa će ovogodišnji Sajam mladih pronalazača po ukupnom broju učesnika učiniti najmasovnijim do sada.

U revijalnom dijelu studenti Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici prikazaće veliki broj izuma i zanimljivih postavki, studenti odsjeka Mehatronike na Mašinskom fakultetu predstaviće se sa svojim “YUGO” robotom, sa kojim će u ponedjeljak, nastupiti na Evropskom takmičenju u Beču, ali će se u revijalnom dijelu pored fakulteta, naći i jedna srednja škola, kao i dvije osnovne.

Treće mjesto za Milojka >>>

Učenici Mašinske škole osvojili bronzu na takmičenju u robotici >>>

Posjetioci Delta Sitija će imati priliku da vide i robota “Milojka”, Srednje mašinske škole “Ivan Uskoković”, koji je osvojio bronzu na nedavno održanom međunarodnom takmičenju u Bukureštu, ali i pobjedničkog Lego robota OŠ ”Pavle Rovinski”, koji će Crnu Goru u maju ove godine predstaviti na Evropskom FLL prvenstvu u Španiji i robota OŠ “Radojica Perović”, čiji tim je na nacionalnom First Lego liga takmičenju osvojio nagradu za najbolji robot dizajn.

U okviru ovog sajma učenici i studenti predstavljaju inovacije i pronalaske koji su originalni, imaju potencijal za široko korišćenje, koji su praktični za upotrebu, laki za proizvodnju, pristupačni i tržišno opravdani.

Za izradu takvih inovacija koristi se znanje iz mehanike, elektronike, biologije, hemije, matematike, poljoprivrede, kompjuterskih nauka i sličnih disiplina. Inovacije mogu biti i jednostavne i komplikovane, sve do mjere do koje su učesnici sposobni da ih izrade. Iznad svega, inovacije moraju biti izrađene od strane samih učenika ili studenata, uz pomoć njihovih mentora.

Cilj projekta jeste motivacija mladih ljudi koji se bave naukom, da realizuju svoje ideje, rješenja i inovacije, kako bi sjutra dali dodatni impuls na putu razvoja.

Sajam počinje u u 12.00. Organizatori sajma su Fondacija Mladi Pronalazači Crne Gore, Ministarstvo nauke, Ministarstvo prosvjete i Centar za stručno obrazovanje, dok je generalni pokrovitelj sajma Crnogorska Komercijalna banka.

Bonus video: