Vijek nakon Tesle, prenos struje bežičnim putem postaje komercijalan?

Bežični prenos energije mogao bi da vrlo brzo zamijeni svijet kablova kada bi se problem prenosa struje na većim distancama mogao lako premostiti
209 pregleda 9 komentar(a)
bežična struja, WiTricity, Foto: Witricity.com
bežična struja, WiTricity, Foto: Witricity.com
Ažurirano: 16.03.2014. 15:36h

Bezična struja nije novi koncept, nju je javno demonstrirao još prije sto godina Nikola Tesla, ali je ostala van komercijalne upotrebe. Sada bi to trebalo da se promijeni, najavljuju iz kompanije WiTricity.

"Izvršićemo prenos struje bez ikakve žice", kazala je Keti Hol, jedna od šefica u WiTricityju, za CNN. "Uopšte ne mogu da zamislm koliko će nam se životi tada promijeniti".

Tim profesora s MIT-a, na čelu sa hrvatskim fizičarem Marinom Soljačićem, razvio je "rezonantni prenos energije" gdje se prenos ostvaruje uz pomoć predajne i prijemne zavojnice koje su rezonantne na istoj frekvenciji.

Grupa sa MIT-a prva je uspjela da tu tehniku demonstrira 2007. što je dovelo do formiranja WiTricityja. Otad, kompanija je vodila nekoliko javnih demonstracija u kojima je koristila tehnologiju kako bi bežično napunila uređaje, na primjer mobilne telefone.

WiTricity i druge kompanije koje proizvode sličnu tehnologiju još uvijek pokušavaju da nađu efikasan način za prenos struje na većim udaljenostima. Bežični prenos energije mogao bi da vrlo brzo zamijeni svijet kablova kada bi se problem prenosa struje na većim distancama mogao lako premostiti. To ne samo da bi oslobodilo prostore mrskih kablova već bi i potencijalno moglo da smanji zagađenje.

I druge kompanije razvijaju bežični prenos. Tako je Toyota u februaru najavila da je počela da testira bežičnu stanicu za punjenje hibridnih automobila na kojoj bi se vozilo punilo na način da se zaustavi iznad punjača koji bi se nalazio na tlu.

"Djeca će nas pitati - 'zašto se to zove bežično'", kaže Hol.

"Djeca koja će rasti za nekoliko godina nikada neće morati da koriste kablove za punjenje uređaja strujom."

Bonus video: