Zemlja je okružena tamnom materijom?

Smatra se da tamna materija sačinjava 80 odsto materije univerzuma, ali se jako malo zna o njoj, uključujući i njenu distribuciju u solarnom sistemu
107 pregleda 2 komentar(a)
Tamna materija, Foto: Wikimedia Commons
Tamna materija, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 07.01.2014. 17:50h

GPS je zgodan za pronalaženje najboljeg puta, ali isto tako bi mogao da riješi neka od fundamentalnih pitanja u fizici.

Analiza orbite GPS satelita dala je nagovještaj da je Zemlja teža nego što se mislilo, najvjerovatnije zbog oreola tamne materije.

Smatra se da tamna materija sačinjava 80 odsto materije univerzuma, ali se jako malo zna o njoj, uključujući i njenu distribuciju u solarnom sistemu.

Nagovještaji da možda okružuje Zemlju došli su od opservacija svemirskih sondi, od kojih je nekoliko mijenjalo svoju brzinu na neočekivani način dok su prolazile pored Zemlje.

Stiv Adler, sa Instituta za napredne nauke u Prinstonu, je 2009. godine pokazao kako bi tamna materija vezana Zemljinom gravitacijom mogla da objasni ove anomalije.

Ben Haris sa Univerziteta u Teksasu dodatno se zapitao u vezi sa tim da li tamna materija može da utiče i na satelite, prenosi Newscientist.com.

„Lijepa stvar u vezi sa GPS satelitima je to što jako dobro poznajemo njihove orbite“, izjavio je.

Od devet mjeseci podataka zabilježenih uz pomoć GPS satelita, on je izračunao masu Zemlje - onako kako ju je zabilježio svaki satelit.

Na skupu Američkog geofizičkog udruženja u San Francisku u decembru, on je iznio prosečnu cifru koja je 0.005 i 0.008 odsto veća od vrijednosti Zemljine mase koju je utvrdila Internacionalna astronomska unija.

Disk tamne materije oko ekvatora koji bi bio 191 kilometar debeo i prečnika 70.000 kilometara mogao bi ovo da objasni, tvrdi on.

Haris tek treba da uračuna remećenje orbita satelita usljed gravitacione sile Mjeseca i Sunca.

Međutim, ukoliko je njegovo objašnjenje tačno, sateliti bi mogli da nam otkriju svojstva tamne materije kao i to da li čestice vrše međusobnu interakciju.

Bonus video: