Kako se pare morski puževi?

Iako se neki slični primjeri mogu pronaći i kod drugih vrsta puževa, ovo je jedina vrsta koja partnera nastoji da ubode u „čelo“
147 pregleda 3 komentar(a)
morski puževi, Foto: Seawater.no
morski puževi, Foto: Seawater.no
Ažurirano: 17.11.2013. 08:49h

Fascinantan način parenja se može pronaći kod jedne vrste puževa koja nastanjuje Veliki koralni greben u Australiji.

Kako bi povećala svoj uspjeh tokom parenja ova, još neimenovana, vrsta puža zabada potkožnu bodlju između očiju svog partnera. Uz pomoć ove bodlje puževi „drogiraju“ partnera, ubrizgavajući mu supstancu koja utiče na to da on pristane na parenje.

Iako se neki slični primjeri mogu pronaći i kod drugih vrsta puževa, ovo je jedina vrsta koja partnera nastoji da ubode u „čelo“. Kako su puževi hermafroditi, dvije jedinke se najprije bore oko toga koja će uspjeti da ubode drugu između očiju, a kada jednoj to pođe za rukom nastupa parenje.

Naučnici još nisu u potpunosti sigurni koje sve uloge obavlja hemikalija koja se u ovom procesu koristi. Moguće je da supstanca omogućava da što veći broj spermatozoida preživi, objašnjava Rolanda Lang, profesorka Univerziteta u Tibingenu i dodaje da se takav način parenja može pronaći i kod nekih podvrsta baštenskog puža. Ipak, ovo nije jedina pretpostavka.

„Moguće je da ova hemikalija služi da odloži sljedeće parenje ubodene jedinke i tako pomogne trenutnom mužjaku“, objašnjava Lang.

Kakvo god da je objašnjenje, jasno je da puževima koji imaju ovakvu potkožnu strelicu nije potrebna Kupidonova strijela.

Bonus video: