Hijene komuniciraju uz pomoć bakterija

“Mirisi su kao vizit karte, a bakterije su poput mastila kojima je poruka ispisana"
526 pregleda 2 komentar(a)
hijena, Foto: Shutterstock
hijena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2013. 08:10h

Hijene se međusobno sporazumijevaju mirisnim porukama, a u slanju takvih poruka značajnu ulogu imaju bakterije, pokazuje najnovije israživanje objavljeno u Zborniku Američke akademije nauka.

Poznato je da hijene za sobom ostavljaju mirise koje samo druge hijene znaju da protumače. Ipak, dugo se nije znalo kakvu ulogu u tom sporazumijevanju imaju bakterije koje žive u simbiozi sa ovim životinjama.

“Mirisi su kao vizit karte, a bakterije su poput mastila kojima je poruka ispisana. Bez mastila kartica bi bila prazna i neinformativna.”

Na ovaj način ulogu bakterija slikovito opisuje vođa projekta i profesor Univerziteta u Mičigenu, Kevin Tis.

Precizinije, mirisi koje hijene ostavljaju se razlikuju u zavisnosti od njihovog pola, starosti, reproduktivnog stanja.

Naučnici smatraju da su ove razlike u mirisima posljedica bakterija sa kojima jedinka živi. Dakle, mirisne žlijezde svake hijene su naseljene različitom kombinacijom bakterija, koja je posljedica karakteristika same životinje.

Inače, do novih nalaza naučnici su došli tako što su ukrstili nalaze mikrobioloških analiza i analiza mirisa, objašnjava Tis.

U sljedećoj fazi istraživači će pokušati da kontrolišu bakterije koje učestvuju u komunikaciji i da na taj način provjere da li se u takvim okolnostima mirisi mijenjaju na predvidljiv način. Takođe, Tis najavljuje slična istraživanja na pticama.

Bonus video: