porast temperature

Pogledajte katastrofalne posljedice topljenja leda

Ledena površina na istoku Antarktika je toliko ogromna da sadrži 80 odsto sveg leda na Zemlji, a njegova veličina ga je štitila od ranijih toplijih razdoblja na Zemlji
233 pregleda 8 komentar(a)
topljenje leda, Foto: Nacionalna geografija
topljenje leda, Foto: Nacionalna geografija
Ažurirano: 07.11.2013. 19:31h

Ledeni pokrivač oko Južnog i Sjevernog pola čini skoro 10 odsto čitave površine planete, a smatra se da na Zemlji postoji 5 miliona kubnih milja zamrznute vode, stoga se postavlja pitanje šta bi se dogodilo kad bi se sav led na našoj planeti otopio?

National Geographic je kreirao čitav niz interaktivnih karata koje prikazuju katastrofalne posljedice topljenja leda na Zemljinim polovima i Grenlandu.

Posljedica toga bio bi porast nivoa mora i do 70 metara, zbog čega bi more progutalo mnoge gradove, ali čak i velike djelove pojedinih država, te drastično izmijenilo izgled kontinenata i obalnih područja.

Naučnici vjeruju da bi trebalo oko 5.000 godina da bi temperature dovoljno porasle kako bi se otopio sav led, ali isto tako tvrde da se već danas vide znakovi početka tog procesa.

U posljednjih 50 godina Zemljina temperatura porasla je za pola stepena Celzijusa, a prema tvrdnjama američke Agencije za zaštitu okoline, zbog toga je nivo mora narastao za 17,5 centimetara.

Naučnici vjeruju da bi trebalo oko 5.000 godina da bi temperature dovoljno porasle kako bi se otopio sav led, ali isto tako tvrde da se već danas vide znakovi početka tog procesa

Ledena površina na istoku Antarktika je toliko ogromna da sadrži 80 odsto sveg leda na Zemlji, a njegova veličina ga je štitila od ranijih toplijih razdoblja na Zemlji.

Topliji okeani već sad otapaju plutajuće ledene površine na zapadu Antarktika, a od 1992. on se smanjuje za 65 miliona tona svake godine.

Kad bi se čitav zapadni Antarktik i Grenland otopili cio svijet bi osjetio katastrofalne posljedice. Evropski gradovi poput Londona i Venecije bili bi izgubljeni pod vodom, kao i cijela Holandija i Danska. Mediteran bi se povećao, kao i Kaspijsko jezero.

Pogledajte kako bi topljenje leda i rast nivoa mora imali uticaj na Evropu, ali i ostatak svijeta >>>