čuda prirode

Da li biste se okupali u jezeru ružičaste boje?

Veličina jezera je samo 3 kvadratna kilometra, a uz obalu se nije razvio nikakav veći grad
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2013. 07:51h

Manje od sat vremena vožnje od glavnog grada Senegala nalazi se neobično jezero koje će zasigurno primamiti pogled posjetilaca.

Ono po čemu se ovo jezero razlikuje od ostalih je njegova ružičasta boja, ali i slanoća koja se poredi sa slanoćom Mrtvog mora, a u sušnim periodima ga i prelazi. To ga čini primarnim staništem halobakterija, jednoćelijskim mikroorganizama koji su u jezeru ružičaste i ljubičaste boje. Stoga se i boja jezera mijenja od ljubičaste prema ružičastoj u zavisnosti od količine sunčeve svijetlosti i dobu dana. Boja je najizraženija tokom suših perioda od oktobra do juna, a manje tokom kiše od jula do oktobra.

Dunaliella salina naziv je ove bakterije koja voli slano okruženje, a pigment kojim upija svijetlost kako bi proizvodila energiju je crvene boje, što jezeru daje jedinstvenu i pomalo zastrašujuću boju. Samo mali broj živih organizama može da preživi u jezeru Retba zbog visokog sadržaja soli, tako da uglavnom služi kao primamljivo turističko odredište i mjesto proizvodnje soli.

U stvari, ako se odlučite da posjetite jezero, vidjećete berače kako neprestano rade na jezeru, a na obali jezera primijetićete pune hrpe prikupljene soli. Ovu sol mještani su izvadili rukama sa dna jezera, a zatim su je stavili u košare te prevezli na obalu gdje se koristi uglavnom za očuvanje ribe. Kako bi berači zaštitili svoju kožu trljaju je s “Beurre de Karite” (shea maslac, proizvodi se od shea oraha) kako bi se izbjeglo oštećenje tkiva.

Veličina jezera je samo 3 kvadratna kilometra, a uz obalu se nije razvio nikakav veći grad. To prirodno blago Senegala prosječne je dubine od 1,5 metara, a najveća dubina mu je 3 metara.