Noć istraživača u Podgorici: Oduševili eksperimentima

Osim u Podgorici, "Noć istraživača je održana u Kotoru, Nikšiću i Bijelom Polju, a označila je kraj festivala "Dani nauke"
169 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 20:11h

Prostorije Atlas kapital centra bile su ispunjene entuzijazmom mladih ljudi koji su pokušavali da pokažu posjetiocima zašto su se oni odlučili za nauku, za koju tvrde da može biti zabavna. Crna Gora je jedna od 32 zemlje u kojima se istovremeno održavala "Noć istraživača" koju je organizovala Fondacija za promociju nauke i istraživanja „Prona“, a gdje su pravljeni eksperimenti su iz fizike, hemije biologije i tehnologije. Atraktivan, originalan i često zabavan način predstavljanja nauke uvijek budi radoznalost i privlači veliki broj posjetilaca, posebno mladih.

Neke eksperimente pokazivao je i Milić Bakić iz danilovgradske gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" koji su bili posebno interesantni najmlađima.

"Radili smo tri eksperimenta, na primjer koristili smo kupus kao ph indikator, to je posebno interesantno jer ako u taj sok stavimo neku kisjelinu on će da promijeni boju u crvenu", ističe on objašnjavajući da je djeci posebno bilo interesantno kako se to dešava, ali da sve to krije svijet nauke. Osim toga, na ovom štandu bili su poređani i cvjetovi u više prilično neuobičajenih boja.

"Stavili smo cvjetove ljiljana u posudu u kojoj se nalazila voda i prehrambena boja i oni su upili sve to i dobili smo šarene cvjetove koji su se posebno svidjeli djeci jer su im onako šareni lijepi", rekao je Milić.

Otkriva da ga je nauka odavno počela interesovati i da planira da se bavi time ali i da je pojam nauka u Crnoj Gori za mlade je "nekako stran".

"Oni imaju neke afinitete, više vole da se bave sportom ili nečim drugim, nego naukom a za nauku ostavljaju premalo vremena", smatra on.

Nešto drugačiji izum predstavio je mladi naučnik Andrija Rašović, iz Gimnazije "Slobodan Škerović". On i njegovi drugari su pokazivali posjetiocima kako se preko telefona, a putem elektrode može puštati muzika, ali i Teslin transformator ili bežično prenošenje struje.

"Nauka je po mom mišljenju zabavna, jer mogu mnoge stvari da se nauče kao i da se objasni zašto je nešto onakvo kakvo jeste u svakodnevnom životu", objašnjava on dodajući da kao i većina planira da se bavi naukom, tačnije fizikom, ali najvjerovatnije studije neće nastaviti u našoj zemlji.

Srednjoškolka iz Podgorice, Ljubica Kalezić došla je na festival da podrži sestru koja je pokazivala robote. Ona svake godine posjećuje ovaj festival, a iako je interesuje nauka i voli da uči hemiju i matematiku, ne planira da se u budućnosti bavi sa tim. I ona vjeruje da nauka može biti zanimljiva a u to se uvjerila i u prethodih nekoliko dana.

"Neki djelovi nauke su dosadni, ali ima i zanimljivih, meni su na primjer zanimljivi eksperimenti, ali teorija donekle", ističe Ljubica dodajući uz smijeh da ipak niko ne voli da uči.

Ministarka nauke Sanja Vlahović kazala je da istinski osjećamo djelove Evrope jer se u više od 300 gradova u Evropi dešavala ista stvar.

"Spoj nauke i mladosti, mladost koja će radoznalošću svojom kreirati neke nove vizije za budućnost a i nadam se upamtiti da suština nauke nije isključivo da pronalaze nove činjenice. Suština nauke jeste i da analizira i da na drugi način sagledava svijet oko nas, svijet u kojem živimo tragajući neprestano za nekim novim vrijednostima ali i tragajući za odgovorima na neka nova pitanja", rekla je ona.

Prema riječima predsjednika fondacije “Prona” profesora dr Jovana Mirkovića, samim prisustvom na Noći istraživača i gledanjem eksperimenata, oni koju su postavili pitanje ili pokušali da sami izvuku rezultat možda su započeli put da budu naučnici.

"Kažu dodirni naučnike dodirnuo si dijete. Radoznali učenik će često pitati zašto asfalt postaje taman posle kiše, zašto su oblaci bijeli a nebo plavo i tako dalje", kazao je on i dodao da je radoznalost možda najvažnija ljudska težnja.

Posjetiocima je predstavljen i naučni šou Milana Popovića iz Srbije, kome su najmlađi pomagali, a koji je pokazao da se vatra može držati u ruci. Pokrovitelj festivala je EU Program "Marija Kiri", a na naučnim tribinama govorili su naučnici iz zemlje i regiona.

Osim u Podgorici, "Noć istraživača je održana u Kotoru, Nikšiću i Bijelom Polju, a označila je kraj festivala "Dani nauke" koji je počeo u ponedjeljak.

Galerija

Bonus video: