Britanski naučnici u potrazi za vanzemaljcima

Grupa naučnika navodi kako im je potrebno samo 1,2 miliona eura godišnje za analizu podataka.
7 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2013. 16:12h

Britanski naučnici iz 11 ustanova, na čelu sa astronomom Martinom Risom, formirali su mrežu posvećenu potrazi za inteligentnim oblicima života van naše planete, kako prenosi BBC.

Grupa naučnika navodi kako im je potrebno samo 1,2 miliona eura godišnje za analiziranje podataka i dobijanje mogućnosti slušanja na radioteleskopima.

Najviše istraživanja u oblasti Seti (Search for Extarterrestrial Intelligence) trenutno se obavlja u SAD, gdje su ovi projekti uglavnom finansirani privatnim donacijama.

"Ne znam postoje li vanzemaljci, ali očajnički želim saznati. Moguće je da smo sami u svemiru. Pomislite na posljedice toga. Ako smo sami u svemiru onda je cijela svrha svemira u nama. Ako nismo sami onda je to zanimljivo na sasvim drugi način," kazao je Alan Peni, koordinator britanske mreže Seti, prenosi Hina.

Britanci su sa vremena na vrijeme istraživali mogućnost postojanja inteligentnih bića van naše planete. Tako su od 1998. do 2003. godine koristili 76-metarski radio teleskop Lovel u potrazi za signalima s oko 1000 okolnih zvijezda.

Projekat Feniks im na kraju nije otkrio ništa, a opservatorijum Jodrel je od tad modernizovan povezujući se optičkim vlaknima u 217 km dug antenski niz s još šest teleskopa u Engleskoj.

Ovaj sistem poznat ka "eMerlin" bio bi daleko jače oruđe za pretraživanje neba u potrazi za vanzemaljskim signalima.

Bonus video: