Liječeni od kancera, izliječeni od HIV virusa?

Doktori su željeli da ponove slučaj "Berlinskog pacijenta" Timotija Brauna, koji je liječen od leukemije
5 komentar(a)
HIV, AIDS, Foto: Shutterstock.com
HIV, AIDS, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.07.2013. 09:39h

Dva pacijenta koja su bila na liječenju kancera koštane srži, dobili su neočekivano pozitivne rezultate - HIV virus je, naizgled, potpuno nestao iz njihovog organizma, prenosi NBC.

Iako doktori i dalje sa sigurnošću ne mogu reći da su pacijenti potpuno izliječeni, kažu da su oni potpuno prestali sa uzimanjem ljekova koji su im pomagail u liječenju HIV virusa, i već nekoilko mjeseci u njihovom organizmu nema ni naznake povratka bolesti.

"Rezultati su svakako ohrabrujući, ali to još uvijek ne znači da su pacijenti izliječeni," navodi doktor Timoti Hajnrih.

Slučajevi dvojice pacijenata, čija imena nisu otkrivena, prvi put su predstavljeni na međunarodnoj AIDS konferenciji u Vašingtonu prošlog jula, kada su doktori tragali za HIV pacijentima sa leukemijom koji su imali transplantaciju matičnih ćelija koštane srži.

Doktori su željeli da ponove slučaj "Berlinskog pacijenta" Timotija Brauna, koji je liječen od leukemije putem matičnih ćelija koštane srži tarnsplantiranih od strane donora sa genetskom mutacijom koja njegove imunitet čini otpornim na HIV.

Transplantacija je njegove zaražene ćelije tada zamijenila zdravim, otpornim ćelijama, i Braun je zdrav već punih pet godina.

"Četrnaest sedmica je prošlo od početka liječenja, i dalje ne možemo da prepoznamo (HIV) DNK u njihovim ćelijama i virus i njihovoj krvi," kazao je Hajnrih, naglasivši da će pacijenti biti podvrgnuti sedmičnim testiranjima krvi u narednih godinu dana.

Bonus video: