Naučnici: Mikrobi će biti posljednja živa bića na Zemlji

Budućnost života na Zemlji je, prema stavu naučnika, usko povezana sa promjenama na Suncu.
243 pregleda 4 komentar(a)
Mikrobi, Foto: Shutterstock
Mikrobi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.07.2013. 12:49h

Prema navodima naučnika, posljednja živa bića na Zemlji biće najprostiji organizmi koji žive duboko pod zemljom, prenosi BBC.

Oni su u istraživanjima koristili kompjuter koji bi im pomogao u pokušaju predviđanja milijardama godina daleku sudbinu naše planete.

Kako Sunce bude postajalo sve toplije i svjetlije, smatraju, samo mikrobi će biti u stanju da izdrže ekstremne vremenske uslove koje će donijeti promjene na Suncu.

"Na Zemlji neće biti mnogo vazduha, pa će tako ovi sitni organizmi morati da nađu način za preživljavanje u tako surovom okruženju, pod visokim pritiskom i visokim salinitetom isparavajućih okeana," navodi Džek O'Meli Džejms iz škotskog Univerziteta Sent Endruz.

Budućnost života na Zemlji je tako, prema stavu naučnika, usko povezana sa promjenama na Suncu, koje će, kako vrijeme odmiče, postati sve svjetlije.

Udruženim snagama, naučnici sa Sent Endruza, ali i univerziteta iz Dandija i Edinburga, otkrili su da će kroz nekoliko milijardi godina Sunce toliko uticati na klimu na Zemlji, da će okeani početi masovno da isparavaju.

Bonus video: