Voda stara nekoliko milijardi godina razotkriva nastanak života

Tim kanadskih i britanskih naučenika otkrio je vrlo staru vodu, izolovanu duboko ispod površine tla koja sadrži obilje hemijskih sastojaka potrebnih za život
2 komentar(a)
Najstarija voda, Foto: Universitiofmanchaster
Najstarija voda, Foto: Universitiofmanchaster
Ažurirano: 19.05.2013. 17:10h

Ova bi voda mogla biti jedna od najstarijih na planeti, a u njoj možda postoji i život. I ne samo to – stijene u kojima se voda nalazi slične su onima na Marsu, što znači da je slična voda sa hemijskim sastavom povoljnima za život možda zakopana duboko i ispod površine crvene planete.

Ovo otkriće objavljeno u časopisu "Nature" moglo bi da promijeni naše mišljenje o tome koji su djelovi naše planete pogodni za život i otkriti nove tragove o tome kako mikroorganizmi preživljavaju u izolaciji.

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru, Lankasteru, Torontu i MekMasteru analizirali su vodu koja je curila iz bušotina u 2.4 kilometra dubokom rudniku u Ontariju.

Pokazalo se da je voda bogata vodonikom, metanom i izotopima plemenitih gasova - helijuma, neona, argona i ksenona. Vodonik je prisutan u istoj količini kao i u vrućim podvodnim gejzirima duboko u okeanima u kojima buja mikroskopski život.

Vodonik i metan rezultat su interakcije kamena i vode jer radioaktivni elementi u kamenu reaguju u dodiru s vodom. Ovi su gasovi mogli da snadbijevaju energijom mikroorganizme koji nisu bili izloženi suncu milijardama godina.

Kamen koji okružuje vodu star je 2.7 milijardi godina i do sada niko nije mogao ni pomisliti da bi voda unutar njega mogla biti isto toliko stara. Pokazalo se da je tečnost stara najmanje 1.5 milijardi godina, a vrlo je vjerovatno da je i puno starija.

“Pronašli smo povezani sistem tečnosti u nekoliko milijardi godina starom rudniku u Kanadi koji je povoljan za život. Ovo je otkriće važno za one istraživače koji žele da otkriju kako mikroorganizmi uspijevaju da prežive u izolaciji, a moglo bi da doprinese i rasvjetljavanju porijekla života na Zemlji i života u ovakvim ekstremnim uslovima, ali i na drugim planetama”, rekao je koautor studije, Kris Balentajn.

Prije ovog otkrića, voda koja datira iz ovog doba bila je poznata samo u obliku mjehurića zarobljenih u kamenu i život u njoj nije bio moguć. Međutim, u rudniku u Kanadi voda curi brzinom od dvije litre u minuti i po svim je karakteristikama slična puno mlađoj vodi iz rudnika u Južnoj Africi za koju je otkriveno da pruža uslove za život.

Još nije poznato postoji li život u vodi iz rudnika u Kanadi, ali koautor studije Greg Holand kaže da njegov tim trenutno radi na tome. “Jedno je sigurno – otkrili smo način na koji planete mogu stvoriti i održati okolinu pogodnu za život mikroorganizama i to milijardama godina, bez obzira na to koliko je ta okolina surova i nepovoljna za život. To otvara mogućnost za postojanje slične okoline i ispod površine Marsa.”

Osim što je ovaj pronalazak uzbudljiv zbog bacanja novog svijetla na porijeklo života na Zemlji i mogućnost života na Marsu, Balentajn smatra da se tehnikom kojom su se poslužili u ovom istraživanju može izračunati koliko se brzo metan stvara u starim stijenama širom svijeta. Ista bi se tehnika, kaže, mogla iskoristiti za ispitivanje podzemne vode koja bi mogla biti sigurna za dodavanje ugljen dioksida.

Bonus video: