Arheolozi tvrde da su pronašli "vrata pakla" u Turskoj

"Naša se otkrića podudaraju sa antičkim pričama o vratima pakla, a otkrili smo i nekoliko ptica koje su uginule zbog isparavanja"
78 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 11:04h

Arheolozi tvrde da su pronašli "vrata pakla" u Turskoj, odnosno "portal u podzemlje" prema rimskim i grčkim legendama, piše The Daily Telegraph.

Italijanski arheolozi, naime, tvrde da su našli prolaz koji je ispunjen štetnim plinovima koji ubijaju ljude ili životinje.

"Vrata pakla" nalaze se u antičkom gradu Hierapolisu, odnosno području na kojem se danas nalazi grad Pamukkale na jugozapadu Turske. Ondje se nalazi hram koji ima obilježja grčke i rimske kulture, a vrata vode do stuba koje se spuštaju u špilju koja je poznata po otrovnim plinovima.

"Sve je prepuno para zbog kojih se teško može vidjeti tlo pod nogama, a na tom područu uginu i životinje koje slučajno zalutaju. Unutra sam ubacio lastavicu koja je posljednji put udahnula i uginula", napisao je grčki geograf Strabo u jednom od svojih tekstova iz 63. godine prije Hrista, ali italijanski arheolog Frančesko Dandria koji vodi istraživanje nije želio da otkriva detalje.

"Naša se otkrića podudaraju sa antičkim pričama o vratima pakla, a otkrili smo i nekoliko ptica koje su uginule zbog isparavanja", kratko je rekao.

Bonus video: