U Čileu počinje da radi najveći radio-teleskop na svijetu

Počinje sa radom trenutno najveći radio teleskop na svijetu ALMA. Čini ga sistem od preko 60 pojedinačnih antena povezanih u jedan sistem.
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 16:00h

Najveći radio-teleskop na svijetu - ALMA počinje danas da radi na visoravni visoko iznad pustinje Atakama u Čileu, odakle će tragati za rješenjem tajne nastanka kosmosa.

Teleskop ALMA (skraćenica od The Atacama Large Milimeter/Submilimeter Array) snimaće najhladnije kosmičke gasove i prašinu na mjestima gdje su se formirale galaksije, i ostatke energije oslobođene "Velikim praskoim" čime je, kako se vjeruje, nastao svemir.

Teleskop čini mreža od 66 antena, a većina njih počinje da radi danas, poslije svečanosti priređene za naučnike i montere.

"Pogled" ALME, zasnovan na svjetlosnim i infracrvenim zracima će moći da prodre u svemir dalje od bilo kojeg drugog radio-teleskopa do sada.

ALMA teleskop će snimati fotografije koje su drugačije od svega do sada viđenog.

Projekat ALMA koštao je 1,5 milijardu dolara i zajedno su ga finansirale SAD, Kanada, Japan i Evropska unija. Ovaj inžinjerski uspjeh stavlja Čile na samo čelo istraživanja svemira sa površine Zemlje.

Galerija

Bonus video: