Vještački čovjek Reks ili Frankenštajn našeg vremena

Reks pokazuje da nauka polako počinje da hvata korak sa naučnom-fantastikom u pokušaju da se dijelovi ljudskog tijela zamijene
336 pregleda 0 komentar(a)
Skelet, Foto: Memorize.com
Skelet, Foto: Memorize.com
Ažurirano: 01.02.2013. 20:44h

Naučnici su uspjeli da naprave čovjeka od vještačkih udova pod nazivom Reks. Reks (robotski egzo skelet) je napravljen korišćenjem tehnički najsavršenijih udova i organa koji su sakupljeni iz laboratorija širom svijeta.

Ovaj vještački čovjek napravljen je za potrebe serije „Kako sagraditi bioničkog čovjeka“

On pokazuje da nauka polako počinje da hvata korak sa naučnom-fantastikom u pokušaju da se dijelovi ljudskog tijela zamijene sa alternativama koje je napravio čovjek.

Međutim, ovo takođe podiže i neke etičke dileme, pošto korišćenjem vještačkih udova i organa, naučnici ne samo da mogu da zamijene određene dijelove ljudskog tijela, već mogu i da ih znatno poboljšaju.

Ovo je dovelo do upozorenja da može doći do stvaranja modernog Frankenštajna.

Ovaj vještački čovjek napravljen je za potrebe serije „Kako sagraditi bioničkog čovjeka“ koja će biti emitovana na kanalu C4.

Vještački udovi bolji od bioloških

Reksove komponente uključuju ruku sa radijusom pokreta od 26 stepeni, što je jedan stepen manje od mogućnosti prave ljudske ruke, naočari koje šalju slike mikročipu u zjenici koja potom šalje električne impulse mozgu kao i srce pogonjeno baterijom koje se trenutno koristi za privremene donore srca.

Jedini organ koji naučnici ne uspijevaju da u potpunosti repliciraju jeste ljudski mozak

Egzoskelet takođe posjeduje bioničke zglobove koji koriste motor i sistem opruga kako bi oponašao akcije ljudskih mišića i tetiva koje je stvorio profesor Hju Her.

„Bolje sam se penjao sa vještačkim udovima nego što sam to činio sa svojim biološkim udovima prije nesreće. Tehnologija ima tu nevjerovatnu mogućnost da liječi, rehabilituje pa čak i da proširuje ljudske mogućnosti znatno dalje od onoga što nam je priroda namijenila.

Mislim da je normalno tijelo jako dosadno. Kada bi dobra vila ponudila da mi ispuni jednu želju, to svakako ne bi bili novi udovi. Nikako“, izjavio je Her.

Najkompleksnija struktura u svemiru

Jedini organ koji naučnici ne uspijevaju da u potpunosti repliciraju jeste ljudski mozak koji je sačinjen iz miliona neurona. To je definitivno najkompleksnija struktura u poznatom univerzumu.

"Možemo stvoriti nova bića koja se mogu okrenuti protiv nas u nekom trenutku, poput mita o Frankenštajnu"

Međutim, naučnici sa Univerziteta Južna Kalifornija proučavaju električne signale u mozgovima miševa kako bi razvili mikročip koji bi jednog dana bio u stanju da zamijeni memoriju, pa čak i da izliječi Alchajmera radeći u saradnji sa pravim mozgom.

Iako bionički čovjek pokazuje koliko je zapravo nauka napredovala, postavlja se pitanje šta zapravo znači biti čovjek i gdje ona može da nas u budućnosti odvede.

„Kada su naša tijela u pitanju, mislim da postoji opasnost da ćemo promijeniti upravo one stvari koje čine našu ljudskost. Možemo stvoriti nova bića koja se mogu okrenuti protiv nas u nekom trenutku, poput mita o Frankenštajnu. To bi bio znak da smo otišli predaleko“, izjavio je Džordž Anas, profesor Bioetike i ljudskih prava sa Univerziteta Boston.

Bonus video: