WWF: Polarni medvjed ugrožen zbog zagrijavanja na Arktiku

Ugovor o zaštiti sjevernog medvjeda potpisale su Kanada, Danska, SAD, Norveška i Rusija
1 komentar(a)
polarni medo, Foto: Dailymail.co.uk
polarni medo, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 18.01.2013. 12:27h

Budućnost polarnog medvjeda je "u najmanju ruku nesigurna" zbog "ubrzanog zagrijavanja Arktika", upozorila je kanadska podružnica svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a.

Klimatske promjene su "velika prijetnja za tog medvjeda koji ne može da preživi bez leda", rekao je Geof Jork, WWF-ov stručnjak za zaštitu vrsta, a 2013. će biti "presudna".

Organizacija je 2013. proglasila "Međunarodnom godinom polarnog medvjeda", podsjetivši da te godine obilježava 40. godišnjicu Ugovora o zaštiti sjevernog medvjeda koji je potpisalo pet zemalja u kojima ta vrsta živi, među njima i Kanada.

U posljednjih 40. godina te su zemlje, pored ostalih, finansirale naučna istraživanja da bi utvrdile gdje su medvjedi najviše ugroženi.

Uvedena su i zaštićena staništa medvjeda.

Jork smatra da zemlje koje dijele Arktik moraju da udvostruče napore, zaštite staništa medvjeda, ograniče industrijski razvoj i finansiraju istraživanja kako bi se "populacije sjevernog medvjeda zaštitile i sačuvalo se njihovo zdravlje u naerdnih 40 godina i duže".

U Kanadi živi 60 odsto od 20.000 do 25.000 sjevernih medvjeda na planeti. Ugovor su još potpisali Danska, SAD, Norveška i Rusija.

Godine 2011. kanadska vlada je tog velikog sisavca i mesojeda, kod koga mužjaci mogu da narastu do težine od 600 kg, uvrstila na popis osjetljivih i ugroženih vrsta, ocijenivši njegov položaj "zabrinjavajućim".

Bonus video: