"Tehnologija i ja - za bolji svijet": Nagrađene srednjoškolke

495 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa dodjele nagrada, Foto: Ministarstvo javne uprave

Učenica 3. razreda podgoričke Srednje stručne škole "Spasoje Raspopović", Mija Kažić, pobjednica je konkursa "Tehnologija i ja - za bolji svijet", koji je organizovan za učenice srednjih škola u Crnoj Gori, povodom Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u.

Drugo mjesto pripalo je Mariji Kazimirovoj, učenici 1. razreda Knightsbridge Schools International Montenegro iz Tivata i treće Anđeli Obradović, učenici 3. razreda podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović“.

„Posljednja istraživanja u EU, podaci govore da je od 7 miliona zaposlenih u oblasti ICT-a u državama Evropske unije, oko 30% žena. Sa druge strane, ponosni smo na činjenicu da u Direktoratu za e-upravu i informatičku bezbjednost Ministarstva javne uprave, koje primarno prati i kreira politiku razvoja informacionog društva u Crnoj Gori 46% zaposlenih čine žene. Želimo da vjerujemo da ovo pokazuje našu opredijeljenost ka ravnopravnosti i težnji se uklone barijere za poslovni uspjeh žena koje žele da svoju karijeru grade u ovoj oblasti“, kazala je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, na svečanoj dodjeli nagrada za najljepšu foto i video priču pobjednicama konkursa “Tehnologija i ja - za bolji svijet“.

Osnova uspjeha u ICT-u je stalno ulaganje u znanje i vještine. Obrazovanje, koje igra ključnu ulogu za karijeru svakog pojedinca, neophodno je na svim nivoima, od osnovnog do visokog obrazovanja. Specifičnost savremenih tehnologija je u 21. vijeku upravo pronalaženje balansa između potrebe da se tehnologija iskoristi za zabavu, stvaranje društvenih veza, i sticanja znanja i primjene koja vodi inovacijama u svim oblastima čovjekovog života“, kazala je Pribilović.

One je kazala da svi radovi u okviru konkursa „Tehnologija i ja – za bolji svijet“ odraz su razumijevanja moći koju imaju informaciono komunikacione tehnologije i njihovog uticaja na ljudski život i stvaranje boljeg svijeta.

„ICT tehnologije su, u posljednje dvije decenije, promijenile svijet brže nego ikad. Ova industrija u svijetu je najveći poslodavac, a broj potrebnih stručnjaka u ovoj oblasti se mjeri u desetinama hiljada samo u EU. Zato budite hrabre da zakoračite u ovaj tehnološki svijet, i u njemu date svoj pečat. Vaši radovi i razmišljanja koja ste podijelili sa nama kroz ovaj konkurs su najbolji pokazatelj da razumijete tehnološke trendove i uticaj koji imaju na održivost čovjekovog života“, kazala je Pribilović.

Bonus video: