Veliki pomor školjke palasture zahvatio i Boku Kotorsku

U unutrašnjem dijelu Bokokotorskog zaliva koji zahvata Risanski i Kotorski zaliv, populacije palasture još uvijek nisu pogođene
12842 pregleda 1 komentar(a)
Pomor palasture registrovan u Tivatskom zalivu, Foto: Ucg.ac.me
Pomor palasture registrovan u Tivatskom zalivu, Foto: Ucg.ac.me

Naučnici Instituta za biologiju mora iz Kotora, Univerziteta Crne Gore, su u junu tokom redovnog monitoringa životne sredine mora registrovali pomor palasture u Tivatskom zalivu, sa procentom smrtnosti većim od 60 odsto na pojedinim lokalitetima.

Kako je saopšteno iz Instituta, zanačajan broj jedinki sporije nego što je to uobičajeno zatvarao je svoje ljušture na prisustvo ronioca u neposrednoj blizini, što je znak bolesti.

U unutrašnjem dijelu Bokokotorskog zaliva koji zahvata Risanski i Kotorski zaliv, populacije palasture još uvijek nisu pogođene.

"Ovako velika stopa smrtnosti školjki, posljedica je oboljenja koje izaziva parazit iz grupe Protozoa latinskog naziva Haplosporidium pinnae sp., čije se spore izuzetno brzo šire morem i tako dospijevaju na velike udaljenosti. Parazit ispoljava svoju aktivnost u morskoj vodi temperature više od 14 stepeni Celzijusa, što znači da mu je aktivnost pojačana u toku ljetnjeg perioda".

Iz Instituta objašnjavaju da je u poslednje vrijeme, otkriveno da zapravo postoje dva uzročnika oboljenja.

"Drugi je bakterija roda Mycobacterium, koja je obično bila prisutna u uzorcima tkiva palasture prije pojave masovnog pomora i nije bila patogena. Međutim, u oboljelim jedinkama se povećano umnožava, posebno u onim koje bi mogle da opstanu nakon napada H. pinnae sp., pa su zato oslabljenog imunog sistema nakon parazitoze. Tako da, prema preliminarnim istraživanjima, parazit iz grupe protozoa obično izazove 80-90 odsto smrtnosti u populaciji palasture, dok ostatak jedinki savlada bakterija".

Nedavno je završen, naučno – istraživački projekat PinnaSPOT, nastao u saradnji Instituta za biologiju mora iz Kotora Univerziteta Crne Gore kao vodećeg partnera na projektu, institucija iz Španije, Francuske i "Fondacije Petrović Njegoš" iz Crne Gore kao počasnog partnera.

Projekat je bio odobren za finansiranje od strane "Fondacije Princ Albert II od Monaka". Nakon posjete Princa Alberta II od Monaka i princa Nikole Petrović Njegoš Kotoru, iskazana je spremnost fondacije iz Monaka da i dalje finansijski podrži istraživanja vezana za konzervaciju palasture u Boki kao osnove za dalju zaštitu biodiverziteta ovog područja.

"U skadu sa tim, Institut za biologiju mora će i dalje obavljati kontrolu brojnosti populacija palasture u Boki Kotorskoj i zajedno sa institucijama iz Španije i Francuske pripremiti novu prijavu projekta koja će imati za cilj da koliko je to moguće spriječi nestajanje palasture", navodi se u saopštenju Instituta.

Bonus video: