SZO: Malariju je moguće iskorijeniti

Svake godine, od malarije umre oko 435 hiljada osoba, najviše u Africi
789 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je teoretski moguće iskorijeniti malariju, ali, kako su upozorili, ne pogrešnim vakcinama i drugim metodama koje se trenutno koriste.

Svake godine, od malarije umre oko 435 hiljada osoba, najviše u Africi.

Do sada je jedino virus velikih boginja iskorijenjen u ljudskoj populaciji.

Doktor Pedro Alonso, direktor OUN za pitanje malarije, rekao je da se ova organizacija zalaže za iskorjenjivanje malarije, ali je priznao da novcem kojima raspolažu, to vjerovatno neće biti postignuto.

On je predstavio rezultate izvještaja o procjeni da li treba sprovesti proces iskorjenjivanja malarije, prenosi AP.

On je rekao da su eksperti zaključili da s obzirom na postojeće neizvjesnosti, ne mogu da formulišu jasnu strategiju i zato ne mogu da predlože krajnji rok ili troškove za iskorjenjivaje malarije.

SZO odavno razmišlja o ideji iskorjenjivanja malarije u svijetu. Prva kampanja pokušana je 1955. ali se poslije desetak godina od nje odustalo.

Decenijama zdravstveni stručnjaci nisu čak ni govorili o tome, sve dok Fondacija Bila i Melinde Gejts nije finansijski stala iza te ideje.

"Treba nam efikasna vakcija ako želimo da stavimo malariju pod kontrolu, a mi to jednostavno nemamo", rekao je Alister Lister, dekan katedre za biologiju na Liverpulskoj školi tropske medicine.

Bonus video: