Fajzer: Naša vakcina protiv koronavirusa 90 odsto efikasna

Iz kompanije Fajzer je rečeno da je vakcina pružila zaštitu sedam dana nakon druge doze i 28 dana nakon početne doze vakcine. Konačni cilj ispitivanja je dostizanje 164 potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom

43245 pregleda 316 reakcija 48 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Proizvođač lijekova Fajzer rekao je u ponedjeljak da rani pogled na podatke njihove vakcine protiv koronavirusa pokazuje da je efikasnija više od 90% - mnogo više od očekivane efikasnosti, ako se trend ispitivanja ovako nastavi, piše CNN.

Takozvana privremena analiza proučavala je prva 94 potvrđena slučaja Kovid-19 među više od 43.000 dobrovoljaca koji su dobili ili dvije doze vakcine ili placebo.

Istraživanje je pokazalo da je manje od 10% infekcija bilo kod učesnika koji su dobili vakcinu, a više od 90% slučajeva bilo je kod ljudi koji su dobili placebo.

Iz kompanije Fajzer je rečeno da je vakcina pružila zaštitu sedam dana nakon druge doze i 28 dana nakon početne doze vakcine. Konačni cilj ispitivanja je dostizanje 164 potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom.

U saopštenju za medije, farmaceutski gigant je rekao da planira da traži odobrenje za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lijekove ubrzo nakon što su volonteri dva mjeseca nadgledani poslije dobijanja druge doze vakcine, na zahtjev FDA.

Kompanija je saopštila da predviđa dobijanje odobrenja do treće nedjelje novembra.

Treća faza testiranja vakcine, rađena u saradnji sa njemačkim partnerom BioNTech, uključivala je 43.538 volontera od 27. jula.

Do nedjelje, 8. novembra, 38.955 volontera primilo je drugu dozu vakcine.

Kompanija je saopštila da 42% međunarodnih i 30% američkih volontera uključuju dobrovoljce svih rasnih i etničkih pripadnosti.

"Sa današnjim vijestima, značajan smo korak bliže pružanju ljudima širom svijeta toliko potrebno otkrića kako bismo pomogli da se okonča ova globalna zdravstvena kriza “, rekao je u izjavi generalni direktor kompanije Fajzer Albert Bourla.

"Podaci o efikasnosti i bezbjednosti generisani od hiljada učesnika testiranja biće objavljeni u narednim nedjeljama", kazao je Bourla.

Fajzer kaže da su u svojoj studiji dodali sekundarnu krajnju tačku. tj. procijeniće da li vakcina štite ljude od teške bolesti Kovid-19 i da li vakcina može pružiti dugotrajnu zaštitu od bolesti Kovid-19, čak i kod pacijenata koji su ranije bili zaraženi.

FDA je rekla da očekuje efikasnost od najmanje 50% bilo koje vakcine protiv koronavirusa.

Bonus video: