"Tajm" prvi put proglasio Dijete godine

Rao je izabrana između 5000 nominovanih, a žiri je bio oduševljen načinom na koji koristi tehnologiju za borbu protiv društvenih problema od zaražene vode do sajber-zlostavljanja

2374 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Časopis "Tajm" uveo je novo priznanje Dijete godine, koje je dodijeljeno 15-godišnjoj naučnici Gitanjali Rao, piše Dejli mejl. Njeno interesovanje za nauku počelo je kada je imala 10 godina. Tada je doznala za tehnologiju nanocijevi, koja je pokrenula njenu strast za naukom.

Prije nego što je dobila priznanje Najbolje dijete godine, Rao je uvrštena na Forbsovu listu 30 mlađih od 30 za razvoj mobilnih telefona u 2017. godini. Tada je razvila uređaj za detektovanje olova u pitkoj vodi. Nekoliko puta je govorila na TED-u, a dobitnica je i drugih nagrada.

Njen posljednji projekat je aplikacija nazvana Kundly, koja koristi vještačku inteligenciju kako bi u ranoj fazi detektovala onlajn zlostavljanje.

Rao je izabrana između 5000 nominovanih, a žiri je bio oduševljen načinom na koji koristi tehnologiju za borbu protiv društvenih problema od zaražene vode do sajber-zlostavljanja, prenosi Indeks.

"Ne izgledam kao tipična naučnica", rekla je Rao, rođena u Koloradu, u intervjuu za "Tajm" koji je vodila glumica Anđelina Džoli.

Rao se nada da će studirati genetiku i epidemiologiju na Institutu za tehnologiju Masačusets.

"Moj cilj je ne samo stvaranje vlastitih uređaja za rješavanje svjetskih problema nego i biti inspiracija za druge da učine isto", rekla je u intervjuu.

Bonus video: